Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaEuropeiska unionens logotyp
MatLust, logosymbol

Hur ökar vi produktionen av frukt, grönt och bär i Östra Mellansverige?

22

NOV

Datum: 22 nov 2022

Tid: 09.00–11.00

Plats: Södertälje Science Park, Kvarnbergagatan 12, Södertälje

Denna dag genomförs även finalen av Ät!Stockholm 2022 och MatLust Utvecklingsnods årskonferens. Det går utmärkt att kombinera deltagande i dessa events.

Aktiviteten går inte längre att anmäla sig till.

Välkommen till seminarium i samband med Ät!Stockholm och MatLust Utvecklingsnods konferens 22 november.

Under det här seminariet vill vi borra i frågan vad som måste till för att få en ökad produktion av frukt, grönt och bär i vår region och hur vi kan bidra till det. Vi tar avstamp i forskningsprojektet Mer frukt och grönt i Östra Mellansverige, och en dokumentation av odlingsinkubatorer.

Vi vänder oss framförallt till dig som har ett intresse av ökad produktion i Östra Mellansverige och dig som kan påverka möjligheterna att nå dit. Vi önskar din medverkan i att lyfta och svara på följande frågor:

  • Vad görs redan?
  • Vilka resurser och stöd finns för den som vill satsa?
  • Vad har vi kvar att lösa?
  • Var i den här utmaningen ligger ditt engagemang framåt?

Vi kommer varva presentationer av Mer frukt och grönt-projektet och odlingsinkubatorer med inspel från aktörer kring dessa frågor.

Medverkande är bland andra My Sellberg, Stockholm Resilience Centre, Hans von Essen, BERAS International och Courtney Adamson, Birgittas Trädgård.

My Sellberg är forskare inom hållbarhetsvetenskap på Stockholm Resilience Centre på Stockholms universitet. Hennes forskning undersöker omställning till hållbara och resilienta livsmedelssystem med fokus på Sverige och framförallt Mälardalsregionen. Med kompetens i processledning arbetar hon för att brygga över forskning och praktik och skapa samarbeten mellan olika samhällsaktörer.

Hans von Essen, agronom och verksamhetsledare på BERAS International. Hans är även seniorrådgivare inom bland annat MatLust utvecklingsprogram och har utvecklat och driver kurserna ”Diet for a Green Planet” på Stensunds Folkhögskola samt för en internationell målgrupp på Novia University of Applied Sciences i Finland. 

Courtney Adamson driver tillsammans med sin man Alexander Olsson Birgittas trädgård, en ekologisk grönsaksodling i Sörmland. Från odlingen levererar de grönsakskassar till prenumeranter och säljer även genom rekoringar, Ändebols gård, Bondens nära i Nyköping och Rheum producentförening. Parallellt studerar Courtney på Stockholm Resilience Centres masterprogram och har för MatLust Utvecklingsnod under handledning av My Sellberg tagit fram en rapport om odlingsinkubatorer. I rapporten får vi en analys av några framgångsrika odlingsinkubatorer och lärdomar vi kan dra från deras arbete för att främja en ökad produktion av grönsaker, frukt och bär i vår region. Här finns rapporten att läsa.

Mer info kommer inom kort.

ETT INITIATIV FRÅN MATLUSTS TRANSNATIONELLA KOMPONENT
Inom MatLusts transnationella komponent söker vi i Östersjöområdet efter best practice och goda exempel. Till exempel hållbara affärslösningar för SME inom livsmedelsbranschen, bra tillämpning av lagen om offentlig upphandling (LOU) och egenkontroll (HACCP), samt initiativ för mer resilienta livsmedelssystem. Exemplen dokumenteras på MatLusts hemsida och sprids genom event.


Också den 22 november på Södertälje Science Park...

Den 22 november går även MatLust Utvecklingsnods årliga konferens (med fokus på matentreprenörer som utvecklar framtidens hållbara mat) samt finalen av matinnovationstävlingen Ät!Stockholm 2022 av stapeln. Möjlighet finns att delta i endast seminariet kl. 09:00-11:00 (med frukost från kl. 08:30) eller i hela eller delar av dagens program. Läs mer här!

Uppdaterad: 16 november 2022
Dela: 
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram