Meny

Digitala innovativa lösningar för hållbar mat

Södertälje kommun har tilldelats 500 000 kr av Vinnova till för att utveckla digitala innovativa lösningar för hållbar mat. Pengarna ska användas till en förstudie som syftar till att möjliggöra för företag och organisationer att leverera hållbara och närodlade livsmedel till den offentliga sektorn.

– Ur ett samhällsperspektiv behöver konsumtionen av hållbara livsmedel öka i framtiden. För att hitta lösningar för dessa utmaningar måste vi hitta smarta system och samverka med privata och offentliga livsmedelsaktörer. Målet är att hitta en samsyn för att kunna tillvarata de tekniska lösningar som underlättar aktörernas leveranser av hållbara livsmedel, säger Sara Jervfors, chef för kommunens kostenhet och projekt MatLust .

Förstudien inleddes i november 2018 och kommer att pågå under ett år. I den ingår bland annat att utveckla och testa metoder och digitala verktyg som underlättar anbudsläggning för små och medelstora företag. Andra delar är att utveckla verktyg, processer och rutiner så att de blir mer hanterbara, vilket motiverar aktörerna att göra hållbara val i inköpsprocessen.

Förstudien drivs av Projekt MatLust på Södertälje kommun, och involverar även Telge inköp, kostenheten och digitaliseringsenheten. En extern samarbetspartner är Upphandlingsmyndigheten.

Projektet är ett steg i Södertälje kommuns långsiktiga och strategiska arbete med hållbara offentliga måltider i enlighet med Agenda 2030 och de globala målen. Det är också ett led i etableringen av Södertälje som en nod för hållbara livsmedel i Mälardalsområdet.

Fakta

  • Förberedelseprojekt med finansiering från Vinnova
  • Projekttitel: Testbädd hållbara livsmedel & digitala innovativa lösningar
  • Koordinator: Södertälje kommun, Destination Södertälje
  • Startdatum-Slutdatum: 2018-11-08 - 2019-11-12
Eva Helén

Utvecklingsstrateg, MatLust & Södertälje Science Park samt tävlingsledare, Matverk Stockholm
Tel: 08-523 037 57
E-post

Emma Paulin Ström

Projektkoordinator, Testbädd hållbara livsmedel & digitala innovativa lösningar samt projektledare, Matverk Stockholm
Tel: 08-523 067 76
E-post

Uppdaterad: 1 oktober 2019
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin

Läs också

Företagen i MatLust

Mer än 120 företag har deltagit i MatLusts utvecklingsprogram inom affärsutveckling, innovation, hållbarhet och lean eller arbetat med produktutveckling i […]

Utvecklingsprogram

Kostnadsfria utvecklingsprogram som hjälper ditt företag att växa MatLust erbjuder olika utvecklingsprogram som är anpassade för små och medelstora livsmedelsföretag […]

Aktiviteter

MatLust erbjuder kostnadsfria aktiviteter för små och medelstora livsmedelsföretag i Stockholms län. Nya aktiviteter läggs till löpande och vi hoppas att vi […]

MatLust

MatLust är ett EU-projekt som ska stärka en hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen genom att kostnadsfritt stötta små och medelstora företag. MatLust erbjuder utvecklingsprogram, nätverk och andra former av stöd.

Läs mer

Håll dig uppdaterad

Missa inget! Få nyheter och annan information om våra aktiviteter och utvecklingsprogram direkt i din inkorg.

Prenumerera på nyhetsbrevet
searchbarscross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram