Hoppa till huvudinnehållet
MatLust, logoEU, logo
Meny
MatLust, logosymbol

Företagen i MatLust

Mer än 140 företag har deltagit i MatLusts utvecklingsprogram inom affärsutveckling, innovation, hållbarhet och lean eller arbetat med produktutveckling i vårt utvecklingskök eller testbädd.

Utvecklingskurvan är inte spikrak uppåt för alla dessa företag, det är ju sällan så för mindre företag som ofta är nystartade. Men som grupp ökar de ständigt sin omsättning och sysselsätter fler människor. Och de blir bättre och bättre på att arbeta strategiskt med hållbarhetsfrågor i sina verksamheter. 

Ett genomsnittligt MatLust-företag… 

  • är ett producerande/förädlande AB baserat i Stockholm.
  • sysselsätter ca 9 helårsarbeten fördelade på 4,1 kvinnor och 4,9 män.
  • omsätter drygt 18 miljoner kronor.
  • leds (nästan) lika ofta av en man som av en kvinna.

Fler fakta

MatLust har följt upp data från verksamhetsåret 2018 från 105 företag som deltagit i våra utvecklingsprogram. Tillsammans omsatte dessa företag 1,9 miljarder kronor och hade 1 754 anställda, vilket motsvarade 946 årsheltider. Vi har även följt upp utvecklingen över tid för företagen. De företag som utvecklats positivt har tillsammans ökat omsättningen med 232 miljoner kr och ökat antalet årsheltider med 103 jämfört med när de startade MatLusts utvecklingsprogram.

Här nedan kan du se vilka MatLust- företagen är – känner du igen några av dem?

Vill du att ditt företag ska vara ett av dem? Kolla då in våra erbjudanden och anmäl ditt intresse.

Här kan du också kolla på några filmer med de företag som gått våra program!

A:rlig (Lökholmen Organics)

Ekologiskt och näringsrikt mellanmål som kommer i smart och behändig förpackning. Smaksatt av Mathias Dahlgren.

A2O

Matinnovation med utgångspunkt i lokalproducerade, växtbaserade, ekologiska och klimatsmarta råvaror. Resultatet är nuvarande och framtida tempehprodukter.

ABC Food

Ledande importör och grossist av skaldjur. Modern produktionsanläggning där bl a levande hummer lagras i bassänger. Specialitet: nykokta skaldjur efter egna recept.

AIP4LIFE

Produkter som är bra för mag- och tarmhälsa – bra för återhämtningen, antiinflammatoriska, ekologiska och utan tillsatser. Riktar sig till träningsaktiva barn och vuxna.

Ämpanadas (Argent Food)

Produktion, utveckling och försäljning av latinamerikanska empanadas av hög kvalitet: veganska, vegetariska, ekokyckling, halal, mm.

Archangelica

Odlar och tillverkar chiliprodukter & drycker direkt från råvarorna – utan halvfabrikat eller koncentrat.

Arvalla

Konsulter inom miljöteknik, tar fram lösningar för företag/kommuner, inom miljö och foodtech-administration integrerat med maskiner/ processer.

Aveqia

Aktiv Matlagning. Matlagningsaktiviteter för företag i relationsbyggande syfte, teambuilding, affärsutveckling. Även verksamhet för privatpersoner.

Bärta (Swedish Temptations)

Storskalig produktion av huvudprodukten: tempeh. Gjord på svenska, ekologiska gula ärter. Varumärke: Bärta.

Baton Rouge

Ekologisk snabbmat utan tillsatser. Serveras i två egna restauranger, en Food Truck och catering. Egen produktion av ekologisk korv, bröd och såser.

Biofood

Pionjär inom import och distribution av ekologiska, naturliga, fairtrade-märkta, veganska, glutenfria livsmedel samt ekologisk och naturlig hudvård.

Bosphorus Matkluster

Producent av smakrik, välgörande och hållbar färdigmat baserade på mångtusenåriga recept från östra Medelhavet.

Bröd & Salt

Sötbröd och rustika matbröd, traditionellt bakat, direkt från stenugn med kärlek och omtanke. Hantverk i kombination med lång erfarenhet och nytänkande recept.

Brödernas Family Bageri

Producent av rustika surdegsbröd, kaffebröd och läckra bakverk till Stockholmsregionens hotell, restauranger och kafémarknaden.

Camelina of Sweden (ByRanch)

Ensamma i Sverige om att odla kallpressad ekologisk camelinaolja i stor skala – allt från hälsokost till hud- och hårvård och djurfoder.

Carolas Eko

Flera restauranger i Stockholm, från skolrestauranger till museirestaurang och värdshus. Mat lagad från grunden på ekologiska råvaror i största mån – gärna närproducerade.

Chelsie's Organic

Handgjord granola gjord på ekologiska nötter, frön, glutenfria gryn och frukter som rostas på Södermalm i Stockholm.

Chewb Gum

Tuggummi utan syntetiska ingredienser och med en helt naturlig gummibas som kommer från sapodilla-trädet i Centralamerika. Egen tillverkning i Stockholm.

Coop Södertälje C

Coopbutik i centrala Södertälje - prisvärd och hållbar matglädje.

Creopack

Sveriges första grossist för miljövänliga förpackningar. Hjälper företag att enklare hitta och köpa bättre förpackningar.

Crepson

Fast casual-kedja med två restauranger samt catering. Ett nytt snabbmatskoncept med fokus på crêpes och galetter rullade till en virvel i strut.

Doktor Mat

Två restauranger i centrala Stockholm. Samtliga rätter är tillagade på råvaror som gör dig friskare, bygger immunförsvaret och hämmar inflammationer i kroppen.

Dorimax

Glutenfria produkter sedan 1998. Två varumärken: GLUTIS (glutenfri pasta) och PaleoLita (paleo- och AIP-anpassade produkter) till autoimmun-sjuka.

Dryck Vinbar

En modern vinbar i framkant med fokus på små vinproducenter där lägsta nivån är ekologisk. En mötesplats för medvetna drycker och god mat.

Eat It (GoJord)

En digital vårdgivare som startades med visionen att alla ska få möjligheten att träffa en dietist på lika villkor; oavsett boendeort eller ekonomiska förutsättningar.

EcoViva

Hemleverans av prisbelönta ekologiska matkassar. Det framgår tydligt var produkterna kommer från, råvarorna är i perfekt skick och menyn varierad.

Ekologiska Säljbolaget (Säljbolaget Green Team)

Sveriges första – och hittills enda – säljbolag som enbart arbetar med ekologiska produkter.

Ekombucha

Tillverkar och säljer KRAV-märkt ekologisk startvätska för hembryggning av kombucha. Innehåller mogen kombuchakultur bryggd på ekologiskt svart te och socker.

Enjoy Meals

At work-koncept med fokus på att leverera hälsosamma och hållbara måltider och snacks till arbetsplatser. Unika menyer, personlig service och ekologiska produkter.

Erssons Holding

Fyra restauranger och delikatessbutiker med olika inriktning runt om i Stockholm. Fisk, skaldjur, kött, chark, ost och egenlagad färdigmat.

Fågelängens Catering

Restaurang och cateringverksamhet i KTH:s lokaler på Albanova. Uttalad inriktning på hållbar och hälsosam mat.

Fanken Hot Sauce

Olika såser – Hot Sauce – på fermenterade råvaror.

Finjal

Östafrikanskt/skandinaviskt familjekooperativ som säljer hållbart fusionkaffe till den svenska marknaden. Erbjuder det bästa från Skandinaviens och Östafrikas kaffekultur.

Fitnessbutter

Ett jordnötssmör med extra protein som tilltalar hälso- och träningssektorn och de som vill ha ett hälsosammare alternativ till nötsmör.

Foodloopz

En marknadsplats B2B för överskott/svinn av bra livsmedel och dryck via försäljning och donationer med företagsmatchningar, i och utanför Sverige.

For Real Foods

Innovativa, hälsosamma och hållbara livsmedel. Den första produkten är en pizza där botten består av svenskodlad vitkål respektive svensk kycklingfärs.

Fraktus

Specialist på att optimera frakter, logistik och hjälpa företag att ta bra beslut genom att tillföra nya perspektiv och smarta lösningar.

Fred's Food Truck

Stockholms första Food Truck, cateringverksamhet till privatpersoner och företag samt restaurang i Hammarby Sjöstad.

Fru Jennys Hantverk & Skafferi

Handgjorda biscotti och marmelader som säljs i delikatessbutiker och på konferensanläggningar. Även catering.

Fruktbuketten

Ett alternativ till dig som vill skicka gåvor/ en unik upplevelse till dina nära och kära. En ätbar bukett som tilltalar både ögat och smaksinnet.

Fruktdealen

Producerar och levererar fruktlådor till företag och kontor i Stockholm. Använder enbart ekologiska bananer och arbetar även med social hållbarhet.

Fruktleveransen

Levererar fruktkorgar till företag och organisationer i Stockholms län. Köper in frukten, lagrar, packar och levererar via egna bilar.

Geten Gerda

Ett litet gårdsmejeri som ystar hantverksmässiga mejeriprodukter (främst ost men även ostkakor) på ekologisk mjölk från välmående djur.

Goutera

Äkta italiensk närproducerad färsk pasta enligt den italienska hantverkstraditionen. Pastan produceras efter beställning och levereras direkt till kund.

Grannköket

Cateringverksamhet, två lunchrestauranger och ett café. Tillagningskök på Restaurang Köket, Norrtälje Kommunhus.

Grekiska (GK Production)

Sveriges största grekiska restaurangkedja - ett tjugotal restauranger från Östersund i norr till Malmö i söder. Fräsch och god grekisk mat med en svensk touch.

Grynnsta Gård

Odling, förädling och försäljning av grönsaker samt musteri och matproduktion.

Hardö Kultur

Produktion av levande mat och dryck – kombucha, surkål och kimchi. Smaksatt med ekologiska råvaror.

Hellolittlefuture/Marmeladbolaget

Konsulttjänster under varumärket hellolittlefuture samt hantverksprodukter i liten skala - marmelader och drycker - under varumärket Marmeladbolaget.

Hempster

Tillverkning och försäljning av näringsrika och välsmakande färska veganska shakes baserade på hampa.

Herr Gurka

Grönsaksgrossist som levererar grönsaker, kolonial- och mejeriprodukter till restauranger, storkök, kommuner, förskolor, skolor och dagligvaruhandeln.

Herrviks Gård

Gård med odling, förädling, djuruppfödning och gårdsförsäljning.

Hidden in Grains

Arbetar med att ge tillbaka spannmålen sin betydelsefulla roll som baslivsmedel och källa till viktiga näringsämnen. Använder kultursorter och hydrotermisk processteknik.

Homemade Cultures

Fermentering och produktion av såser, senap, kimchi m.m.

Hornuddens Trädgård

Odlar, förädlar, säljer och serverar hållbara varor och produkter. Ekologisk trädgård, KRAV-certifierad restaurang, café samt gårdsbutik.

Il forno della pita

Pitabrödsbageri som vann tävlingen Matverk Stockholm 2017 (och kom trea i riksfinalen) för ett ekologiskt surdegspitabröd som utvecklats med Saltå Kvarn.

Isfisk

Import av MSC-certifierad import av färsk fisk från Island och Färöarna. Den odlade fisken är antibiotikafri och kommer från hållbara odlingar.

Järna Mejeri

Mejeriprodukter (mjölk, fil, yoghurt, grädde m.m.) som är både KRAV- och Demetercertifierade. Från 100% gräsätande kor.

Järna Rosteri

Rostning av ekologiskt kvalitetskaffe. Både espressoblandningar och bryggblandningar, både malda och hela bönor. Erbjuder även utbildningar.

Kalkugnstorp

Lokal producent av grönsaker, kött och mathantverk. Gårdsbutik med egna produkter. Kafé med egenbakat, ekologiskt sortiment utifrån säsong. Även fruktmusteri.

KOH konst ost och hantverk

Tillverkning och lagring av ost gjord av biodynamisk mjölk från olika gårdar.

Kombucheriet

Tillverkar kombucha, en fermenterad te-dryck med levande kultur av snälla bakterier som vi vill ha i vår mage.

Konditori Genunin

Genuint hantverk på ekologiska råvaror. Bakar och tillagar allt från grunden med 100 % ekologiska råvaror.

Konstantines

Specialiserade på ekologiska produkter från Grekland, i första hand feta och getost. Erbjuder även halloumi från Cypern.

Korvhantverk Stockholm

KRAV-märkta nitrit- och e-nummerfria korvar och charkuterier, på ett hantverksmässigt sätt med höga smaker.

Kostia

Leverar smoothies av 100% naturliga och ekologiska ingredienser till företag i Stockholm, helt fraktfritt.

Långholmens Hotell och Restaurang

Hotell, restaurang och konferenscenter på Långholmen i Stockholm.

Lily & Hannas Raw Food Ice Dream

Utvecklar och säljer ekologisk, vegansk rawfodglass - vänlig mot människor, djur och planeten.

Lönnqvists skafferi

Lönnqvists skafferi tillverkar delikatesser i Vallentuna, bl.a. sillinläggningar. Sortimentet utökas löpande med nya produkter.

Lövbärry

Naturliga och varsamt torkade frukt- och bärsnacks. Innehåller endast frukt, bär och kryddor.

Macacos (Sucasas Group)

Produkter som bygger på superfrukter från Amazonas: Acai, Cajá och Graviola.

Mälarchark

Familjeföretag som producerar, säljer och distribuerar varmrökt blandad chark, såväl konventionell som ekologisk samt leverpastej. 100% svenskt kött av hög kvalitet.

Matcha Lab

100% vegansk och ekologisk matchadryck. Bättre energi och fullt av naturliga goodies.

Matspar

Oberoende informations- och prisjämförelsetjänst för matbutiker online.

Maya Nestorov

Influencer och kreatör inom hälsa/kost, hälsokonsult, produkt-/receptutvecklare, föreläsare, motivational speaker med fokus på hållbar livsstil inom kost och skönhet.

Millert & Dahlen kött vilt chark

Styckning och hantverksmässig förädling av sörmländsk köttråvara till bl.a korv, torkat och rökt samt pastejer och patéer. Försäljning i egen butik, till krog, butik och grossist.

Miss Wargentin

Lunchcafé med fokus på vegetarisk och vegansk mat – bl.a. en vegansk seitankorv och seitanburgare. Närproducerat, svenskt och ekologiskt i möjligaste mån.

MixWell

Tillverkning av glutenfria pulverprodukter, allergenfritt och nyttigt mot detaljhandeln, bagerier, food industry, B2B och export. Varumärken: Mixwell och Go Wild.

Mjuk Mjuk

En glassbar på Hagagatan i Stockholm som serverar gelato tillverkad på italienskt vis med naturliga ingredienser.

Moderna Museets Restaurang

På Moderna Museet kan du äta och dricka gott till Stockholms bästa utsikt. Välj mellan Restaurangen, Kaffebaren, Baren och Café Blom. Drivs av matprofilen Malin Söderström.

Mothers Brewing Kombucha

Lokalt producerad kombucha med svenska smaker.

Move By Bike

Erbjuder miljövänliga, billiga transporterar med cykel och släp upp till 300kg/3m³ per lass - inom Malmö, Lund, Örebro, Stockholm och Köpenhamn.

MyVeggie (Autogrowth)

Samlingsplats för vegetarisk och vegansk mat och dryck. Arbetar för att sprida kunskap om vegansk och vegetarisk kost för en hållbar framtid.

Naima Superfoods

Super food snacking och ett community kring Mindful Eating.

Nils Oscar

Brygger klassisk öl i modern stil. Blev 2015 det första svenska hantverksbryggeriet som lanserade en alkoholfri öl.

Nordisk Råvara

Utvecklar produkter baserade på hållbar odling. Bland grödorna finns allt från gråärt till kulturarvsgrödorna gotlandslins, rättviksärt och den proteinrika lupinbönan.

NUTtritious

Enkel och näringsrik barnmat som innehåller naturligt jordnöts- och nötsmör. NUTtritious är välsmakande, ekologiskt och passar bra till både spädbarn och småbarn.

Nygrans gård

Odling, förädling och gårdsförsäljning av grönsaker, ägg, sylt m.m. Även besöksnäring med möjlighet att hyra stuga.

Orange County Foods

Restaurang/catering med strävan efter zero waste, ekologiskt om möjligt, lokalproducerat och nedbrytbara förpackningar. Fokus på poke bowls, mat från Kalifornien.

Örätt

Storkök i glesbygd som bl.a. lagar och förpackar färdigmat för leverans i Stockholm. Även barnmat i eget koncept och catering och evenemang i Stockholms skärgård.

Östermalms Korvspecialist

Olika sorters korvar av hög kvalitet, grillade efter beställning som serveras i franskt bröd med hemliga, hemmagjorda såser och surkål.

Ostmakeriet

Småskaligt hantverksmässigt mejeri på Rindö i Stockholms skärgård. Ystar ost, bakar ostkaka, har ostkafé och ostbutik.

P.A. - Smak & Vision

Rådgivning kring matlagning, receptur och menyplanering hos gastronomiska företag. Fokus på hållbart utnyttjande av råvara, ökad ekonomisk vinning och minskat svinn.

Pärlans Konfektyr

Erbjuder hantverksmässiga kolor och kolasås som kokas på färsk grädde, riktigt smör och prima socker på klassiskt franskt vis.

Printz Bageri

Bröd och bakverk på ekologiskt odlat spannmål. Finns i Stallarholmen, Södertälje, Eskilstuna och Solberga.

Pungpinan.

Färska fonder, 100% naturliga och tillagade helt utan tillsatser.

ReCollab

Innovationsföretag - med forskningsbakgrund från Stockholm Resilience Centre - som arbetar med hållbarhetsutmaningar kopplat till mat och vatten.

REKO Ekologisk mat och hälsa

En ekologisk mat- och hälsobutik mitt i centrala Järna. Stort sortiment av ekologisk frukt och grönt, ekologiska livsmedel, naturlig hudvård samt de bästa kosttillskotten.

Rosa Skattlådan

Erbjuder närproducerade kvalitetsprodukter från välmående, frigående djur - i synnerhet vaktel. Även biodling och honungsproduktion.

Rosendals Trädgård

Handelsträdgård med grönsaksfält, växthusodling, fruktträdgård, vinodling, rosenträdgård, plantbod, vedugnsbageri, gårdsbutik och ett KRAV-certifierat kafé.

Roslagens Musteri

Färskpressad äppelmust i olika smaker. Musten finns hos exempelvis Grand Hotel, Gondolen, Operakällaren, Restaurang Nationalmuseum, Vigårda och Art Bakery.

ROT Butik & Kök

Fristående matbutik på Södermalm med omtanke som ledstjärna. Varor som är producerade med respekt för råvaran och med omsorg om människa, djur och miljö.

Saltå Kvarn

Ekologiskt matföretag som erbjuder ca 150 produkter; mjöl, bröd, flingor, gryn, müsli, bönor, linser, pasta, ris, olivolja, torkad frukt, juice, nötter och mycket mer.

Sevan Hummus Factory

Sevan Hummus Factory är specialiserade på mat från Mellanöstern. Idag producerar företaget hummus, röror och falafel.

Skillebyholm

Ett biodynamiskt centrum för odling och näringsfrågor, med utbildningar på hel- eller deltid. Vi anordnar även kortare kurser inom trädgård.

Skillebyholms Gårdsbutik

Grönsaksproduktion på friland och i växthus, gårdsbutik, förädling av råvaror från produktionen.

Smiling

Schyssta, sunda och hållbara snacks och livsmedel på enbart ekologiska råvaror; nötter, torkad frukt, juicer m.m.

Smörgåseriet

Goda, nyttiga smörgåsar bakade på lokala och ekologiska råvaror. Erbjuder obemannade betalstationer.

Sofias Garden

Familjeföretag med grekiska rötter. Importerar kvalitetsprodukter från medelhavsregionen; olivolja, fetaost, oliver, halloumi med mera.

Sopköket

Erbjuder skolmat och catering på räddade råvaror, skänker måltider och skapar jobb. Utgår från pop up-restaurang i Söderhallarnas saluhall.

Specialchark Stockholm

Korvfabrik med varumärkena Specialchark och Stockholms Korvfabrik. Dessutom EMV-produktion; COOP Änglamark, Martin&Servera Premium och Smak av Gotland.

Svalins spis

Folkhögskolekök med inriktning på ekovegetarisk lunch. Utbildning i ekovegetariskt kök. Även catering samt färdigrätter med ekovegetarisk husmanskost.

Tekompaniet

Import av te från bl.a. Sri Lanka, Indien och Kanada. Säljs främst via grossist till storhushåll och dagligvaruhandeln. 95% etiskt, ekologiskt och fairtradeproducerat.

The Fishery (Kulturrestauranger i Stockholm)

Serverar fisk, skaldjur, ätbara vattenväxter och bubbliga drycker på tre restauranger i Stockholmsområdet.

The Pepper Quest

Importerad kvalitetspeppar från småskaliga bönder.

Train Station Brewery

Dryckesproducent av öl, tonic och hantverksläsk.

Tugg Burger

Kedja av hamburgerrestauranger inom premiumsegmentet. Schyssta burgare på kött från utvalda gårdar.

Turinge Hotel

Familjeägt litet hotell beläget på landsbygden. Koncept med fyrstjärniga ambitioner. Erbjuder mat, boende och konferenser för mindre möten.

Unbakery

Alternativ till det klassiska fikat. Bär, dadlar och frukt istället för vitt raffinerat socker. Nötter och fröer istället för mjöl. Vegetabiliska oljor istället för mejeriprodukter.

Väddö Gårdsmejeri

Ett av få lokala svenska gårdsmejerier. Här finns en gårdsbutik, ett café och restaurangerna Bondens Glasskalas och Bonden & Burgaren.

Vår Lokal / Allas Café

Vår lokal är till för dig som vill utveckla idéer, umgås, arbeta och träffa nya människor. Här finns också fik och lunchrestaurang med vegoprofil.

Varma Sverige

Lunchrestaurang, konferens, ekologisk junk food på hjul, förädling och produktion av högkvalitativa livsmedel. Ekologiskt, biodynamiskt och socialt hållbart.

Vidbynäs Gård

Vidbynäs Gård vid sjön Turingen i Sörmland är ett hotell. En herrgård. En plats för konferens och möten. En plats för fest.

Wega Bakery

Rawbollar gjorda på ekologiska råvaror i det egna bakeriet i Södertälje.

Yipin (Nordic Green Food)

Producerar veganska matprodukter baserade på tofu under varumärket Yipin.

Daniel Dworetsky

Kommunikation, företagskontakter & programsamordning, MatLust
Tel: 08-523 048 05
E-post

Uppdaterad: 21 augusti 2020
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin
searchbarscross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram