Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaEuropeiska unionens logotyp
MatLust, logosymbol

Företagen

Inom MatLust Utvecklingsnod driver vi flera projekt för ökad tillväxt och hållbarhet hos små och medelstora livsmedelsföretag.

Mer än 200 företag har deltagit i olika utvecklingsprogram inom ex. affärsutveckling, innovation, hållbarhet och lean, arbetat med produktutveckling i vårt utvecklingskök eller testbädd eller deltagit i vårt arbete med produktionsmatchning.

Utvecklingskurvan är inte spikrak uppåt för alla dessa företag, det är ju sällan så för mindre företag som ofta är nystartade. Och under corona-pandemin har ju massor av företag inom livsmedelssektorn lidit stor skada.

Men som grupp ökar företagen sin omsättning och sysselsätter fler människor. Och de blir bättre och bättre på att arbeta strategiskt med hållbarhetsfrågor i sina verksamheter. 

Ett genomsnittligt MatLust-företag… 

  • är ett producerande/förädlande AB baserat i Stockholm.
  • sysselsätter 8,3 helårsarbeten fördelade på 4 kvinnor och 4,3 män.
  • omsätter ca 17,6 miljoner kronor.
  • drivs/representeras av en kvinna.

(Siffrorna ovan bygger på uppföljning av företagen för verksamhetsåret 2021.)

Fler fakta

MatLust har följt upp data från verksamhetsåret 2021 från 145 företag som deltagit i våra utvecklingsprogram. Tillsammans omsatte dessa företag mer än 2,5 miljarder kronor och hade 1 875 anställda, vilket motsvarade 1 198 årsheltider. Vi har även följt upp utvecklingen över tid för företagen. De företag som utvecklats positivt har tillsammans ökat omsättningen med mer än 760 miljoner kr och ökat antalet årsheltider med 297 jämfört med när de startade MatLusts utvecklingsprogram.

Här nedan kan du se ett urval av alla MatLust-företag – känner du igen några av dem?

Vill du att ditt företag ska vara ett av dem? Kolla då in våra erbjudanden och anmäl ditt intresse.

Fika som alla kan äta och må bra av - välkommen till Unbakery!

Här ser du fler korta filmer med företag som gått våra program!

800 grader Pizza

Pizzaslices och vin i Stockholm och Visby med fokus på ekologiska råvaror.

A2O

Matinnovation med utgångspunkt i lokalproducerade, växtbaserade, ekologiska och klimatsmarta råvaror. Resultatet är nuvarande och framtida tempehprodukter.

ABC Food

Ledande importör och grossist av skaldjur. Modern produktionsanläggning där bl a levande hummer lagras i bassänger. Specialitet: nykokta skaldjur efter egna recept.

AIP4LIFE

Produkter som är bra för mag- och tarmhälsa – bra för återhämtningen, antiinflammatoriska, ekologiska och utan tillsatser. Riktar sig till träningsaktiva barn och vuxna.

Alt Grönt

En av Sveriges mest välsorterade ekologiska livsmedelsgrossister med ett komplett sortiment av ekologiska produkter av bästa kvalitet.

Ämpanadas (Argent Food)

Produktion, utveckling och försäljning av latinamerikanska empanadas av hög kvalitet: veganska, vegetariska, ekokyckling, halal, mm.

Arbottna Herrgård

Upplevelse- och måltidsdestination på Arbottna i Stockholms södra skärgård.

Archangelica

Odlar och tillverkar chiliprodukter & drycker direkt från råvarorna – utan halvfabrikat eller koncentrat.

Arirang

Koreansk restaurang/deli/butik/take away med traditionella rätter.

Aveqia

Aktiv Matlagning. Matlagningsaktiviteter för företag i relationsbyggande syfte, teambuilding, affärsutveckling. Även verksamhet för privatpersoner.

Bageri Speceri (f.d. Printz Bageri)

Bröd och bakverk på ekologiskt odlat spannmål. Finns i Stallarholmen, Södertälje, Eskilstuna och Strängnäs.

Bärta (Swedish Temptations)

Storskalig produktion av huvudprodukten: tempeh. Gjord på svenska, ekologiska gula ärter. Varumärke: Bärta.

Biofood

Pionjär inom import och distribution av ekologiska, naturliga, fairtrade-märkta, veganska, glutenfria livsmedel samt ekologisk och naturlig hudvård.

Bölsätter Gård

Gård och mötesplats med odling, förädling och skogsbruk.

Boodla

Arbetar för att utveckla möjligheterna till hållbart stadsliv med odling, utbildning och kursverksamhet som verktyg.

Bosphorus Matkluster

Producent av smakrik, välgörande och hållbar färdigmat baserade på mångtusenåriga recept från östra Medelhavet.

BRASRI

Vinproducent samt agentur för återpåfyllningsbara förpackningar för drycker.

Bröd & Salt

Sötbröd och rustika matbröd, traditionellt bakat, direkt från stenugn med kärlek och omtanke. Hantverk i kombination med lång erfarenhet och nytänkande recept.

Brödernas Family Bageri

Producent av rustika surdegsbröd, kaffebröd och läckra bakverk till Stockholmsregionens hotell, restauranger och kafémarknaden.

Brunos Korvbar

Olika sorters korvar av hög kvalitet, grillade efter beställning som serveras i franskt bröd med hemliga, hemmagjorda såser och surkål.

Bunny Bites

Cateringverksamhet som utvecklat en växtbaserad hårdost med bra proteininnehåll gjord på i huvudsakligen svenskodlade klimatsmarta råvaror.

By Neo

Naturlig barnmat. Näringsrika grönsakspuréer som fryses ner i kuber för ökad hållbarhet, bevarad näring och minskat matsvinn. Vann tävlingen Matverk Stockholm 2019.

Café Nizza

Kvartersbistro på Södermalm, Stockholm, med inspiration från Medelhavet.

Cale Jonstorp

Säljer grönbetesägg och escargot (ätbara sniglar). Ägg säljs på gården, via andelssystem och Reko-ringar. Escargot säljs till privatpersoner, grossister och restauranger.

Camelina of Sweden (ByRanch)

Ensamma i Sverige om att odla kallpressad ekologisk camelinaolja i stor skala – allt från hälsokost till hud- och hårvård och djurfoder.

Carolas Eko

Flera restauranger i Stockholm, från skolrestauranger till museirestaurang och värdshus. Mat lagad från grunden på ekologiska råvaror i största mån – gärna närproducerade.

Catering Allt

Cateringföretag som lagar mat från hela världen - med en särskild förkärlek för sushi och det japanska köket. Har en lunchrestaurang och en festvåning.

Chelsie's Organic

Handgjord granola gjord på ekologiska nötter, frön, glutenfria gryn och frukter som rostas på Södermalm i Stockholm.

Chew Folk

Tuggummi utan syntetiska ingredienser och med en helt naturlig gummibas som kommer från sapodilla-trädet i Centralamerika. Egen tillverkning i Stockholm.

Creopack

Sveriges första grossist för miljövänliga förpackningar. Hjälper företag att enklare hitta och köpa bättre förpackningar.

Doktor Mat

Två restauranger i centrala Stockholm. Samtliga rätter är tillagade på råvaror som gör dig friskare, bygger immunförsvaret och hämmar inflammationer i kroppen.

DoMa

Kvarterskrog på Nybrogatan i Stockholm.

Dorimax

Glutenfria produkter sedan 1998. Två varumärken: GLUTIS (glutenfri pasta) och PaleoLita (paleo- och AIP-anpassade produkter) till autoimmun-sjuka.

Dryck Vinbar

En modern vinbar i framkant med fokus på små vinproducenter där lägsta nivån är ekologisk. En mötesplats för medvetna drycker och god mat.

Eat It (GoJord)

En digital vårdgivare som startades med visionen att alla ska få möjligheten att träffa en dietist på lika villkor; oavsett boendeort eller ekonomiska förutsättningar.

EcoViva

Hemleverans av prisbelönta ekologiska matkassar. Det framgår tydligt var produkterna kommer från, råvarorna är i perfekt skick och menyn varierad.

Ekoleveransen

Samordnar direktleveranser för dagligvaruhandeln genom att samla flera ekologiska varumäken på samma ställe. För kunden innebär det en order, en leverans och en faktura.

Ekologiska Säljbolaget (Säljbolaget Green Team)

Sveriges första – och hittills enda – säljbolag som enbart arbetar med ekologiska produkter.

Ekombucha

Tillverkar och säljer KRAV-märkt ekologisk startvätska för hembryggning av kombucha. Innehåller mogen kombuchakultur bryggd på ekologiskt svart te och socker.

Engsholms Slott

Upplevelse- och måltidsdestination på Mörkö, en timme från Stockholm. Jobbar aktivt med närodlade, ekologiska produkter samt vilt från de Sörmländska skogarna.

Enjoy Meals

At work-koncept med fokus på att leverera hälsosamma och hållbara måltider och snacks till arbetsplatser. Unika menyer, personlig service och ekologiska produkter.

Erssons Holding

Fyra restauranger och delikatessbutiker med olika inriktning runt om i Stockholm. Fisk, skaldjur, kött, chark, ost och egenlagad färdigmat.

Eskilstuna Matkultur

Mathantverksföretag som förädlar bär, frukt och grönsaker efter säsong i tätt samarbete med den ideella föreningen med samma namn. Har som syfte att främja matkultur.

Fabrikör Appelgren

Produktion och försäljning av mejeriprodukter, främst ost.

Fågelängens Catering

Restaurang och cateringverksamhet i KTH:s lokaler på Albanova. Uttalad inriktning på hållbar och hälsosam mat.

Fanken Hot Sauce

Olika såser – Hot Sauce – på fermenterade råvaror.

Farmer & Butcher

Samlar mat från ekologiska gårdar i ny affärsmodell. Erbjuder även obemannad lösning.

Finjal

Östafrikanskt/skandinaviskt familjekooperativ som säljer hållbart fusionkaffe till den svenska marknaden. Erbjuder det bästa från Skandinaviens och Östafrikas kaffekultur.

Food For Life

Smakfull mat mat utan onödiga tillsatser, tillagad med skonsam sous vide-teknik. Maten tillagas på låg värme i sin vacuumförpackning och har 2-3 veckors hållbarhet.

Foodloopz

En marknadsplats B2B för överskott/svinn av bra livsmedel och dryck via försäljning och donationer med företagsmatchningar, i och utanför Sverige.

For Real Foods

Innovativa, hälsosamma och hållbara livsmedel. Den första produkten är en pizza där botten består av svenskodlad vitkål respektive svensk kycklingfärs.

Fraktus

Specialist på att optimera frakter, logistik och hjälpa företag att ta bra beslut genom att tillföra nya perspektiv och smarta lösningar.

Francis & Francis

Vacuumförpackad premiummjukglassmix.

Frankly Foods

”Ärlig gourmetkorv”: nitritfri korv utan tillsatser eller konserveringsmedel. Säljs via e-handel med hemleverans direkt till konsument.

Fred's Food Truck

Stockholms första Food Truck, cateringverksamhet till privatpersoner och företag samt restaurang i Hammarby Sjöstad.

Fru Jennys Hantverk & Skafferi

Handgjorda biscotti och marmelader som säljs i delikatessbutiker och på konferensanläggningar. Även catering.

Fruktbuketten

Ett alternativ till dig som vill skicka gåvor/ en unik upplevelse till dina nära och kära. En ätbar bukett som tilltalar både ögat och smaksinnet.

Fruktdealen

Producerar och levererar fruktlådor till företag och kontor i Stockholm. Använder enbart ekologiska bananer och arbetar även med social hållbarhet.

Fruktleveransen

Levererar fruktkorgar till företag och organisationer i Stockholms län. Köper in frukten, lagrar, packar och levererar via egna bilar.

Gaias Goodies

Växtbaserade bakverk som säljs främst till caféer, restauranger och cateringfirmor.

Gårdshuset Selaön

Måltidsdestination på Selaön i Stallarholmen med fokus på mat, gastronomi och upplevelser.

Geten Gerda & Ko

Ett litet gårdsmejeri som ystar hantverksmässiga mejeriprodukter (främst ost men även ostkakor) på ekologisk mjölk från välmående djur.

Grannköket

Cateringverksamhet, två lunchrestauranger och ett café. Tillagningskök på Restaurang Köket, Norrtälje Kommunhus.

Green Praline

Litet veganskt och glutenfritt konditori och chocolaterie i Hökarängen, Stockholm.

Grekiska (GK Production)

Sveriges största grekiska restaurangkedja - ett tjugotal restauranger från Östersund i norr till Malmö i söder. Fräsch och god grekisk mat med en svensk touch.

Gröna Bigården

Biodlingsföretag i Farsta, Stockholm.

Gryningen Hälsa

Hälsokostbutik på Södermalm i Stockholm, samt nätbutik. Säljer och propagerar för ekologiska och biodynamiska produkter, gärna från småskaligt kretsloppsjordbruk.

Grynnsta Gård

Odling, förädling och försäljning av grönsaker samt musteri och matproduktion.

Hagshultsgruppen

Klimatcertifierat gräsbeteskött från pensionerade mjölkkor i småländska Hagshult. Även gårdsbutik med produkter från småskaliga mathantverkare.

Hardö Kultur

Produktion av levande mat och dryck – kombucha, surkål och kimchi. Smaksatt med ekologiska råvaror.

Hela Jorden

Regenerativt jordbruk som drivs i form av ett kooperativ. Odlar grönsaker på gården Öråker strax utanför Kungsängen. Erbjuder även events, workshops m.m.

Hempster

Tillverkning och försäljning av näringsrika och välsmakande färska veganska shakes baserade på hampa.

Herr Gurka

Grönsaksgrossist som levererar grönsaker, kolonial- och mejeriprodukter till restauranger, storkök, kommuner, förskolor, skolor och dagligvaruhandeln.

Herrviks Gård

Gård med odling, förädling, djuruppfödning och gårdsförsäljning.

Hidden in Grains

Arbetar med att ge tillbaka spannmålen sin betydelsefulla roll som baslivsmedel och källa till viktiga näringsämnen. Använder kultursorter som behandlas hydrotermiskt vilket tillgängliggör mineralerna i spannmålet.

Hökeriet

En mötesplats mitt på landsbygden, strax norr om Stockholm. Säljer hantverk, livsmedel och arrangerar aktiviteter, guidade turer och erbjuder servering året runt.

Hornuddens Trädgård

Odlar, förädlar, säljer och serverar hållbara varor och produkter. Ekologisk trädgård, KRAV-certifierad restaurang, café samt gårdsbutik.

Husa Gård

KRAV-certifierad gård med nötkötts- och spannmålsproduktion.

Hushållet Stockholm

En förpackningsfri, zero waste-mataffär i Bagarmossen, den första i Stockholm. Säljer skafferivaror i lösvikt för att minimera plast och onödiga förpackningar.

Icha

Icha kombinerar de hälsosamma probiotiska fördelarna hos kombucha med smaksättning med naturens vitaminer & mineraler som kallpressad frukt.

Il forno della pita

Pitabrödsbageri som vann tävlingen Matverk Stockholm 2017 (och kom trea i riksfinalen) för ett ekologiskt surdegspitabröd som utvecklats med Saltå Kvarn.

Isfisk

Import av MSC-certifierad import av färsk fisk från Island och Färöarna. Den odlade fisken är antibiotikafri och kommer från hållbara odlingar.

Järna Rosteri

Rostning av ekologiskt kvalitetskaffe. Både espressoblandningar och bryggblandningar, både malda och hela bönor. Erbjuder även utbildningar.

Jordnära

Producerar och utvecklar nya veganska produkter utan att tumma på smak eller textur. Fokus på svenska baljväxter.

Julita Rapsolja

Naturliga och smaksatta rapsoljor samt en produktlinje med naturliga hudprodukter. Rapsen odlas av fyra lokala gårdar kring Julita.

Kalkugnstorp

Lokal producent av grönsaker, kött och mathantverk. Gårdsbutik med egna produkter. Kafé med egenbakat, ekologiskt sortiment utifrån säsong. Även fruktmusteri.

Knatteplock

Utvecklar framtidens barnmat, bestående av mjuka matbitar, som barnet ska kunna äta själv från väldigt tidig ålder, redan från 6-8 månader.

Kombucheriet

Tillverkar kombucha, en fermenterad te-dryck med levande kultur av snälla bakterier som vi vill ha i vår mage.

Konditori Genunin

Genuint hantverk på ekologiska råvaror. Bakar och tillagar allt från grunden med 100 % ekologiska råvaror.

Konstantines

Specialiserade på ekologiska produkter från Grekland, i första hand feta och getost. Erbjuder även halloumi från Cypern.

Korvhantverk Stockholm

KRAV-märkta nitrit- och e-nummerfria korvar och charkuterier, på ett hantverksmässigt sätt med höga smaker.

Kronertskockan

Matupplevelser för privatkunder och företag, fokus på produkter från naturens skafferi.

Kvarterets Kombucha

Skräddarbryggd kombucha av högsta kvalitet som bryggs efter kundens preferenser och märks med deras grafik, logotyp etc. Mer än 450 färdiga recept.

Långholmens Hotell och Restaurang

Hotell, restaurang och konferenscenter på Långholmen i Stockholm.

Larry & Friends

Utvecklar, producerar, marknadsför och säljer mat baserad på insekter, med en optimal näringssammansättning och minimal klimat- och miljöpåverkan.

Lily & Hannas Raw Food Ice Dream

Utvecklar och säljer ekologisk, vegansk rawfodglass - vänlig mot människor, djur och planeten.

Lönnqvists skafferi

Lönnqvists skafferi tillverkar delikatesser i Vallentuna, bl.a. sillinläggningar. Sortimentet utökas löpande med nya produkter.

Lovö Magasin

Småskaligt mathantverk med egen odling, gårdsbutik och café på Ekerö.

Macacos (Sucasas Group)

Produkter som bygger på superfrukter från Amazonas: Acai, Cajá och Graviola.

Mackverket

Food truck och kök med kärlek för kvarter, råvaror och matiga mackor. Alla mackor serveras stekta på färskt surdegsbröd. Vällagat, helhjärtat och utan nonsensingredienser.

Mälarchark

Familjeföretag som producerar, säljer och distribuerar varmrökt blandad chark, såväl konventionell som ekologisk samt leverpastej. 100% svenskt kött av hög kvalitet.

Mässrestauranger

En koncern med restauranger, bankettverksamhet och konferensanläggning i välkända byggnader i Sverige. Serverar all mat och dryck i Stockholmsmässans lokaler.

Matspar

Oberoende informations- och prisjämförelsetjänst för matbutiker online.

Maya Nestorov

Influencer och kreatör inom hälsa/kost, hälsokonsult, produkt-/receptutvecklare, föreläsare, motivational speaker med fokus på hållbar livsstil inom kost och skönhet.

Millert & Dahlen kött vilt chark

Styckning och hantverksmässig förädling av sörmländsk köttråvara till bl.a korv, torkat och rökt samt pastejer och patéer. Försäljning i egen butik, till krog, butik och grossist.

Miss Voon

Restaurang som kombinerar smaker från alla de asiatiska köken med en skandinavisk grund. Finns i Stockholm, Uppsala och Skellefteå.

Miss Wargentin

Lunchcafé med fokus på vegetarisk och vegansk mat – bl.a. en vegansk seitankorv och seitanburgare. Närproducerat, svenskt och ekologiskt i möjligaste mån.

MixWell

Tillverkning av glutenfria pulverprodukter, allergenfritt och nyttigt mot detaljhandeln, bagerier, food industry, B2B och export. Varumärken: Mixwell och Go Wild.

Mjuk Mjuk

En glassbar på Hagagatan i Stockholm som serverar gelato tillverkad på italienskt vis med naturliga ingredienser.

Moderna Museets Restaurang

På Moderna Museet kan du äta och dricka gott till Stockholms bästa utsikt. Välj mellan Restaurangen, Kaffebaren, Baren och Café Blom. Drivs av matprofilen Malin Söderström.

Move By Bike

Erbjuder miljövänliga, billiga transporterar med cykel och släp upp till 300kg/3m³ per lass - inom Malmö, Lund, Örebro, Stockholm och Köpenhamn.

Naima Superfoods

Super food snacking och ett community kring Mindful Eating.

Nordisk Råvara

Utvecklar produkter baserade på hållbar odling. Bland grödorna finns allt från gråärt till kulturarvsgrödorna gotlandslins, rättviksärt och den proteinrika lupinbönan.

Nygrans gård

Odling, förädling och gårdsförsäljning av grönsaker, ägg, sylt m.m. Även besöksnäring med möjlighet att hyra stuga.

Oh Mungood (OMG Plantbased Food)

Ekologiska och svenskproducerade burgare och bits på mungböna, helt utan tillsatser. Produkterna är dessutom fria från gluten, laktos och soja.

Öja Gård

Producerar svensk buffelmozzarella, lamm- och buffelkött som levereras till både privatpersoner, restauranger och butiker.

OmiOpi

Alkoholfria mousserande premiumdrycker med rosenkvitten. Samarbetar med små ekologiska och veganska odlare.

Örätt

Storkök i glesbygd som bl.a. lagar och förpackar färdigmat för leverans i Stockholm. Även barnmat i eget koncept och catering och evenemang i Stockholms skärgård.

Örtfabriken

Familjeföretag som erbjuder örter och tinkturer utan konserveringsmedel och tillsatser, samt utbildningar och workshops.

Ostmakeriet

Småskaligt hantverksmässigt mejeri på Rindö i Stockholms skärgård. Ystar ost, bakar ostkaka, har ostkafé och ostbutik.

Pane Italiano

Ett leveransbageri i Södertälje som levererar till små och stora företag inom Stockholms län sen 1982. Säljer även dagsfärskt bröd i egen butik/café.

Pärlans Konfektyr

Erbjuder hantverksmässiga kolor och kolasås som kokas på färsk grädde, riktigt smör och prima socker på klassiskt franskt vis.

Piadina

Ett italienskt tunnbröd som fylls med ex. chark, ost och grönt som sedan värms över varm fettfri stekplatta. Har startat Sveriges första Piadineria i Söderhallarna i Stockholm.

Piwa Food

Importör av produkter inom kategorin Dryck & Kolonial.

Portal

Restaurang i Stockholm med okomplicerad mat, tydliga smaker och bra råvaror.

Pungpinan.

Färska fonder, 100% naturliga och tillagade helt utan tillsatser.

REKO Ekologisk mat och hälsa

En ekologisk mat- och hälsobutik mitt i centrala Järna. Stort sortiment av ekologisk frukt och grönt, ekologiska livsmedel, naturlig hudvård samt de bästa kosttillskotten.

Restaurang Oxenstiernan

Restaurang mitt i Stockholm som tar avstamp i 1700-talet och hyllar bonden, den småskaliga producenten och det lilla lokala mejeriet.

Restaurang Sensum

Kvarterskrog med europeisk meny på Wallingatan i Stockholm.

Rosa Skattlådan

Erbjuder närproducerade kvalitetsprodukter från välmående, frigående djur - i synnerhet vaktel. Även biodling och honungsproduktion.

Rosendals Trädgård

Handelsträdgård med grönsaksfält, växthusodling, fruktträdgård, vinodling, rosenträdgård, plantbod, vedugnsbageri, gårdsbutik och ett KRAV-certifierat kafé.

Roslagens Musteri

Färskpressad äppelmust i olika smaker. Musten finns hos exempelvis Grand Hotel, Gondolen, Operakällaren, Restaurang Nationalmuseum, Vigårda och Art Bakery.

Roslagsfisk

Familjeägt företag som arbetar med all slags fisk. Rensar, filéar, rimmar, gravar, skivar samt varm- och kallröker fisken.

ROT Butik & Kök

Fristående matbutik på Södermalm med omtanke som ledstjärna. Varor som är producerade med respekt för råvaran och med omsorg om människa, djur och miljö.

Saltå Kvarn

Ekologiskt matföretag som erbjuder ca 150 produkter; mjöl, bröd, flingor, gryn, müsli, bönor, linser, pasta, ris, olivolja, torkad frukt, juice, nötter och mycket mer.

Sent om Cider

Svensk vildjäst hantverkscider, naturlig utan tillsatser.

Serenad Hantverksdrycker

Kombucha som bryggs på grönt te för en lättare och fräschare smakupplevelse.

Sevan AB

Sevan AB och Sevan Hummus Factory producerar, importerar och säljer mat från hela världen, med fokus på Mellanöstern. Grundades och drivs av familjen Maroutian.

Sevan Hummus Factory AB

Sevan AB och Sevan Hummus Factory producerar, importerar och säljer mat från hela världen, med fokus på Mellanöstern. Grundades och drivs av familjen Maroutian.

Skillebyholm

Ett biodynamiskt centrum för odling och näringsfrågor, med utbildningar på hel- eller deltid. Vi anordnar även kortare kurser inom trädgård.

Skillebyholms Gårdsbutik

Grönsaksproduktion på friland och i växthus, gårdsbutik, förädling av råvaror från produktionen.

Smiling

Schyssta, sunda och hållbara snacks och livsmedel på enbart ekologiska råvaror; nötter, torkad frukt, juicer m.m.

Snausarve

Gårdsbryggeri på Snausarve, Gotland.

Sopköket

Erbjuder skolmat och catering på räddade råvaror, skänker måltider och skapar jobb. Utgår från pop up-restaurang i Söderhallarnas saluhall.

Specialchark Stockholm

Korvfabrik med varumärkena Specialchark och Stockholms Korvfabrik. Dessutom EMV-produktion; COOP Änglamark, Martin&Servera Premium och Smak av Gotland.

Stockholms Stadsmission

Politiskt obunden ideell organisation. Bedriver verksamheter för människor i hemlöshet och missbruk, barn, ungdomar och äldre. Driver Grillska Huset restaurang och kafé.

Sushirullen

Franchisekedja inom segmentet japansk matlagning med inriktning på shop-in-shop i dagligvaruhandeln.

Svegro

Marknadsledare inom färska ekologiska örter och en stor leverantör av svenskodlad ekologisk sallat. Erbjuder också en örtpesto i tre smaker – helt ren utan tillsatser.

Svenska Hamburgare

Tillverkar frysta produkter av framförallt nötkött, såsom hamburgare etc. Erbjuder även vegetariska produkter. Certifierade för ekologisk produktion.

Sweden Tempe Food

Tempeprodukter som baseras på baljväxter som soja, ärtor och bönor. Vann Ät!Stockholm 2022 med tempechips.

Tekompaniet

Import av te från bl.a. Sri Lanka, Indien och Kanada. Säljs främst via grossist till storhushåll och dagligvaruhandeln. 95% etiskt, ekologiskt och fairtradeproducerat.

Temp:ish (Green Kitchen Roslagen)

Hantverksmässigt producerad Temp:ish, ett sojafritt, glutenfritt veganskt alternativ till kött som består av KRAV-märkta fermenterade och svenskodlade matlupinbönor.

The Fishery (Kulturrestauranger i Stockholm)

Serverar fisk, skaldjur, ätbara vattenväxter och bubbliga drycker på tre restauranger i Stockholmsområdet.

The Hills Yerba Mate

Erbjuder yerba mate-drycker som är naturligt uppiggande och fria från syntetiskt koffein.

The Hungry Batch

Erbjuder hälsosamma kakor, bakverk och snacks. Inget tillsatt socker, en god dos kostfiber och endast naturliga smaker.

The Pepper Quest

Importerad kvalitetspeppar från småskaliga bönder.

Trädgårn Södertälje

Ekologisk odling med grönsaker som levereras direkt till butiker, restauranger och grossister. Dessutom gårdsbutik med egenproducerade bakverk och vegetariska rätter.

Train Station Brewery

Dryckesproducent av öl, tonic och hantverksläsk.

Tugg Burger

Kedja av hamburgerrestauranger inom premiumsegmentet. Schyssta burgare på kött från utvalda gårdar.

Turinge Hotel

Familjeägt litet hotell beläget på landsbygden. Koncept med fyrstjärniga ambitioner. Erbjuder mat, boende och konferenser för mindre möten.

Tvetagården

Vandrarhem och möteslokal nära Stockholm, vid sjön Måsnaren utanför Södertälje.

Unbakery

Alternativ till det klassiska fikat. Bär, dadlar och frukt istället för vitt raffinerat socker. Nötter och fröer istället för mjöl. Vegetabiliska oljor istället för mejeriprodukter.

Väddö Gårdsmejeri

Ett av få lokala svenska gårdsmejerier. Här finns en gårdsbutik, ett café och restaurangerna Bondens Glasskalas och Bonden & Burgaren.

Varma Sverige

Lunchrestaurang, konferens, ekologisk junk food på hjul, förädling och produktion av högkvalitativa livsmedel. Ekologiskt, biodynamiskt och socialt hållbart.

Värmdö Musteri

Must, dryck, sylt, saft och geléer från frukt bär. Erbjuder egen mustning samt café och butik.

Vidbynäs Gård

Vidbynäs Gård vid sjön Turingen i Sörmland är ett hotell. En herrgård. En plats för konferens och möten. En plats för fest.

Waxholm Mathantverk

Småskaligt bryggeri som tillverkar kombucha på svenska och ekologiska råvaror. Tillverka även fikabollar, fröknäcke och granola som är handgjorda och rostade i ugn.

Weda Motion

Verksamma inom drift av sporthallar, idrottsplatser och andra sportanläggningar.

WeRefine

SourGo består av bakningsingredienser/surdegsstarters framtagna med en förädlingsteknik där man utnyttjar överskott från livsmedelsindustrin.

Wild Man

Producerar och säljer en unik mellanmålsprodukt bestående av lättrökt, torkat och flingat kött från vilt. Rikstäckande distribution.

Wood Stockholm

Krog i Stockholm som serverar kulinariska och oväntade rätter på ekologiskt och hållbart producerade råvaror kombinerat med naturviner och mikrobryggd öl.

Yalla Rinkeby Ekonomisk förening

Socialt företag som ger kvinnor möjligheten att bli självförsörjande genom empowerment och arbetsträning inom catering, café och odling.

Yipin (Nordic Green Food)

Producerar veganska matprodukter baserade på tofu under varumärket Yipin.

Yuko Ono

Grossist och importör specialiserad på teer & tetillbehör från Japan. Nordens första och Sveriges enda certifierade terådgivare.

Daniel Dworetsky

Projektledare, MatLust Living Lab inom MatLust Utvecklingsnod
Tel: 08-523 048 05
E-post

Uppdaterad: 5 mars 2024
Dela: 
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram