Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaEuropeiska unionens logotyp
MatLust, logosymbol

Södertäljerullen

Om Södertäljerullen

Södertäljerullen är ett samarbete mellan MatLust, mästerkocken Mathias Dahlgren, Södertälje Science Park, Kostenheten i Södertälje samt Eurest och Tom Tits Experiment. Södertäljerullen bygger på konceptet ”Diet for a Green Planet” och innehåller nya, hållbara livsmedel som är framtagna i MatLusts testbädd i samarbete med lokala livsmedelsföretag.

Södertäljerullen producerades och serverades för första gången under Södertälje Science Parks Kickoff för skolan 27-29 september 2017. Ca 27 000 personer fick då att ta del av Södertäljerullen som serverades på alla kommunala skolor och flera friskolor och förskolor i Södertälje kommun samt på Tom Tits Experiment, Stadshuset, KTH och på Eurests restauranger i Snäckviken och på Scania.

Svenska råvaror möter invandrad matkultur

Södertäljerullen är en rulle, som en kebabrulle. Men råvarorna är resultatet av ett långtgående utvecklingsarbete som skapar förutsättningar för en mer hållbar livsmedelsnäring och -kedja. Rullen görs i två versioner. Den med kött innehåller en hönsfärssouvlaki som bygger på ekologiskt kött från hönor som normalt sett bränns efter värpning – ett alternativ till den ohållbart massproducerade kyckling som finns idag. Den vegetariska versionen bjuder på en gråärtsfalafel, en falafel baserad på den gamla proteinrika baljväxten gråärt – god, nyttig, hälsosam och som dessutom kan odlas lokalt, vilket gör den till ett mer hållbart alternativ än kikärtan.

Brödet är en helt ny produkt – ett hållbart pitabröd som är gjort på surdeg, dinkel, råg och korn istället för jäst och vetemjöl.

Lägg till Mathias Dahlgrens Södertäljesalsa, grillad paprika, morötter, sallad, picklad lök, citron, koriander och chiliflakes så har du receptet till fredagsmyset som dessutom räddar världen.

Vetenskaplig grund

Grunden för produkter som utvecklas inom MatLust finns i konceptet Diet for a Green Planet (Östersjövänlig Mat på svenska). Konceptet är utvecklat mot en forskningsmässig bakgrund och innehåller kriterier som bidrar till en mer hållbar livsmedelsproduktion:

  • God och hälsosam
  • Ekologiskt odlad
  • Mindre kött, mer grönsaker, baljväxter och fullkorn
  • Lokalt producerat i säsong
  • Minskat svinn

Södertälje kommun har arbetat enligt Diet for a Green Planet-konceptet i många år, vilket etablerat kommunen som ledande i landet när det gäller hållbarhet i de offentliga måltiderna. Bland annat utsågs Södertälje till Årets skolmatskommun 2014 och kostchef Sara Jervfors till Årets Måltidschef både 2014 och 2015 av White Guide Junior.

Samverkan för en hållbar livsmedelsnäring

MatLust är ett EU-projekt som pågår 2015-2020 och drivs av Södertälje. Målet är dels att utveckla en hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen, med fokus på miljö och hälsa, dels att etablera Södertälje som regionalt kunskapscentrum och en kreativ mötesplats för mat och hållbarhet. Genom tillgången till kommunens ca 90 kök kan MatLust i samarbete med livsmedelsföretag utveckla och förbättra nya och befintliga produkter. Genom strategiska samarbeten i grossistledet skapar MatLust möjligheter för dessa produkter att nå en bred marknad.

Utbildningsmaterial som når tusentals skolungdomar

Under eventet ”Kickoff för skolan” den 27-29 september 2017 serverades Södertäljerullen till tusentals ungdomar i förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. MatLust producerade i anknytning till detta ett utbildningsmaterial som beskriver en hållbar livsmedelskedja kopplad till de Globala målen för hållbar utveckling utifrån en av nyckelkomponenterna i Södertäljerullen – gråärtan.

Utbildningsmaterialet är framtaget tillsammans med pedagoger och direkt kopplat till läroplanen (Lgr 11) och syftar till att stärka elevernas kunskap och ge dem nya perspektiv på matens roll för miljön samt deras egen roll som framtida planetskötare. Utöver utbildningsmaterialet finns en inspirationsfilm samt tävlingen ”Bygg din egen Södertäljerulle” som uppmuntrar grundskole- och gymnasieelever att via Instagram föreviga sina egna versioner av en hållbar Södertäljerulle.

Företagen bakom råvarorna i Södertäljerullen

Nordisk Råvara: Har tillsammans med kockarna i MatLusts utvecklingskök utvecklat gråärtsfalafeln. Gråärtsfalafeln kombinerar det bästa av vår svenska mathistoria med modern matkultur och tillgängliggör gamla svenska kulturgrödor för en ung målgrupp.

Saltå Kvarn & Il forno della Pita: Har tillsammans utvecklat det helt nya pitabrödet som förenar mellanösterns matkultur med svenska råvaror. Brödet består av dinkel, råg och korn. Det har ett högt näringsvärde då det är långtidsjäst med surdeg och bakat med svenskt kulturspannmål.

Grekiska Kolgrillsbaren: Producerar såväl hönsfärssouvlakin som Södertäljesalsan utifrån Mathias Dahlgrens recept.

Eva Helén

Utvecklingsstrateg, MatLust Utvecklingsnod & Södertälje Science Park samt Tävlingsledare, Ät!Stockholm
Tel: 08-523 037 57
E-post

Sara Seing

Verksamhetschef, MatLust Utvecklingsnod & Kostchef, Södertälje kommun
Tel: 08-523 064 66
E-post

Daniel Dworetsky

Projektledare, MatLust Living Lab inom MatLust Utvecklingsnod
Tel: 08-523 048 05
E-post

Uppdaterad: 5 juli 2023
Dela: 
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram