Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaEuropeiska unionens logotyp
MatLust, logosymbol

Samverkan nyckeln till framgång

190 deltagare kom MatLusts och BERAS Internationals stora konferens i Ytterjärna i Södertälje den 19 maj. De fick lyssna till flera forskare och företag som utifrån sina olika perspektiv berättade om vad som kännetecknar – eller inte kännetecknar – ett hållbart livsmedelssystem där hållbarhet inte reduceras till enbart klimatfrågan och där villkoren för alla aktörer är rättvisa och rimliga.

Matens hälsoeffekter var också ett huvudtema under dagen, inte minst för konferensens huvudtalare, Dr. Johannes Kahl från Köpenhamns Universitet. Johannes Kahl berättade också om det nystartade världsomspännande programmet ”Organic Food Systems Programme” som har identifierat regioner i världen som är föredömen när det gäller mat och hållbarhet, ex. olika dieter som bidrar till mer hållbara matsystem. Här kommer Stockholmsregionen och Södertälje in som ett sådant föredöme med konceptet ”Diet for a Green Planet”. Det nya världsomspännande programmet är en del av FN:s Sustainable Food Systems Programme och syftar till att påverka beslutsfattare runt om i världen för att driva på positiva förändringar.

Under den andra delen av förmiddagen bjöds på flera uppskattade presentationer. Det var företagens tur att berätta hur de arbetar med hållbarhet och sina ambitioner att växa och skapa ökad tillväxt. Smiling Group, vinnare av Garants Ekostjärna 2016 (och många andra utmärkelser) berättade med fart och humor om hur en studentuppsats och ett besök i Gambia blev startskottet för en otrolig resa för företaget som har ekologiska och fairtrademärkta cashewnötter i centrum.
Därefter berättade Järna Mejeris Joakim Lindberg om det nystartade mejeriet med en dramatisk historia och Nils Wetterlind om Scandinavian Organics och drömmen om att starta verksamhet i Covent Garden. Elizabeth Brockfield från norska projektet ØQ – økologisk mat i storhusholdninger berättade också om den trestjärniga restaurangen MAAEMO och hur dess grundare och chefskock Esben Holmboe Bang har knutit en egen bondgård till verksamheten.

Sista delen av en späckad förmiddag bestod av en paneldiskussion med företrädare från Saltå Kvarn, Organic Sweden, norska Debio samt det ekologiska lantbruket. Den gemensamma slutsatsen är att det finns mycket att göra innan dagens lantbruk och livsmedelssystem är hållbara och rättvisa, men det som krävs är att alla aktörer i kedjan börjar diskutera med varandra, samarbeta och samverka i långt högre utsträckning än vad som sker idag.

Under eftermiddagen erbjöds deltagarna att antingen besöka en forskarträff, där deltagarna mer ingående fick lyssna till – och diskutera med – förmiddagens forskare eller delta i uppstarten av ett matlagarnätverk eller en framtidsspaning kring ekologiska livsmedel och produkter.

Tack till alla som deltog i konferensen och gjorde den till en stor framgång!

Uppdaterad: 31 augusti 2021
Dela: 
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram