MatLust Utvecklingsnod erbjuder kostnadsfria aktiviteter för små och medelstora företag inom livsmedels- och besöksnäringen, framför allt i Stockholms län men även […]
Den 21 november får du lyssna till några spännande inspel kring detta både intressanta och väldigt aktuella perspektiv.
Talare på temat "Mest näring för pengarna"
Vete – från ax till korv och godis
Vår mat fylls av ingredienser som många knappt vet vad det är: glukossirap, maltodextrin, modifierad stärkelse, karragenan och aromer. Ann Fernholm berättar om hur dessa ingredienser skapas och varför mat baserad på naturliga råvaror ger oss mest näring för pengarna.
Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, fil. dr i molekylär bioteknik och grundare av Kostfonden. I boken Fejkmaten, granskade hon livsmedelsindustrin och vilseledande budskap på livsmedelsförpackningar.
Nya hälsosamma fullkornsprodukter med tillgängliga mineraler
Hydrotermisk behandling ökar tillgängligheten av mineraler i spannmål så att upptaget av järn kan bli nästan lika högt som från kött. David Fredlund berättar om nästa generation hälsosamma fullkornsprodukter. Läs även en intressant SvD-artikel från 231023 här.
David är affärsutvecklare i Hidden in Grains, ett forskningsbaserat företag vars vision är att ge tillbaka spannmålen sin betydelsefulla roll som baslivsmedel och källa till viktiga näringsämnen.
Näringstätt och billigt, men svårsmakat – hur kan vi öka nyttjandet av inälvsmat i offentliga och privata kök?
Johanna Friman och Anders Karlsson från SLU berättar om ett pågående projekt, där man utvärderar tillvägagångssätt att öka konsumtionen av inälvsmat såsom lever och hjärta från nötdjur. Inälvor är ett näringstätt och billigt livsmedel, men med åren har vi tappat kunskap och kultur för att tillaga och äta dessa råvaror. Presentationen lyfter fördelarna med inälvsmaten, samt möjligheterna att kunna öka nyttjandet av den.
Johanna är husdjursagronom, agronomie doktor och gör nu en post doc på SLU med fokus på köttkvalitet och möjligheten att öka köttutbyte, köttkvalitet och tillvaratagande av hela djuret. Anders är husdjursagronom, köttvetare och professor i köttvetenskap med ett stort intresse för frågor som rör hur främst produktionsfaktorer påverkar köttets ätkvalitet. Såväl Johanna som Anders är båda mycket intresserad av köttproduktion, köttkonsumtion och dess hälsoaspekter.
Mest näring för pengarna från ett matlagarperspektiv
Lena Sjökvist är kökschef på Tullängsgymnasiet i Örebro som uppmärksammats för sitt sätt att lyfta skolmåltiden till en upplevelse utöver det vanliga. Lena berättar om arbetet med både vacker och näringsrik mat.
Lena är en passionerad, engagerad och nyfiken person med fokus på hållbar utveckling genom ekologisk matproduktion, en förutsättning för en levande planet idag och för kommande generationer.