Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaEuropeiska unionens logotyp
MatLust, logosymbol

Hur kan producenter och dagligvaruhandeln samarbeta för fler hållbara produkter på hyllan?

1

JUN

Datum: 1 jun 2023

Tid: 10.00–12.00

Plats: Webbinariet genomförs digitalt.

Länk till webbinariet skickas ut till alla som anmält sig senast den 31 maj.

Aktiviteten går inte längre att anmäla sig till.

Dagligvaruhandeln (DVH) är för många mindre livsmedelsproducenter en helt central kanal för att nå ut till kunderna. Men konkurrensen är hård och för mindre aktörer är det svårt att prismässigt mäta sig med större aktörer som erbjuder helt andra volymer. I synnerhet när deras produkter representerar hållbarhetsaspekter som exempelvis lokalproducerat, ekologiskt eller växtbaserat.

  • Hur kan de stora kedjorna inom DVH och de mindre livsmedelsproducenterna samarbeta för att fler hållbara produkter ska nå hyllan – och stanna där?
  • Vilka är barriärerna och vilka är möjliggörarna?

Den 1 juni bjuder vi in till webbinarium och diskussion kring dessa viktiga frågor. Vi välkomnar särskilt livsmedelsproducenter och representanter för dagligvaruhandeln till webbinariet, men givetvis är andra som har intresse av temat också välkomna.

Forskningsprojektet ”ReSus: Handeln som motor – Hållbar matproduktion genom mobilisering av värdekedjans mitt” presenterar sitt pågående arbete och öppnar upp för konstruktiva samtal där både producenter och representanter från DVH deltar.

Representanter från dagligvaruhandeln är Markus Wahlgren, Stormarknadschef på Coop Gotland.

Representanter från livsmedelsproducenter är Magdalena Hermelin från Hermelins Grönsaker, Andrea Sucasas från Macacos och Håkan Flink från Wild Man.

Som utgångspunkt för diskussionen har vi ett antal djupintervjuer som har genomförts med mindre livsmedelsproducenter. Här finns en rapport från dessa djupintervjuer (pdf).

Anmäl dig till webbinariet och bidra med dina tankar kring dagligvaruhandelns roll för en än mer hållbar livsmedelsproduktion!

Välkommen!

Om ReSus:
MatLust Utvecklingsnod genomför tillsammans med Kungliga Vetenskapsakademien, Sveriges Lantbruksuniversitet, Linköpings Universitet och Axfoundation ett projekt som heter ”ReSus: Handeln som motor – Hållbar matproduktion genom mobilisering av värdekedjans mitt”. Projektets övergripande mål är att bättre förstå hur dagligvaruhandeln (DVH) kan fungera som en positiv kraft när det gäller att göra matproduktion och konsumtion mer miljömässigt och socialt hållbar.

Uppdaterad: 15 mars 2024
Dela: 
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram