Testbädd för offentlig sektor Testbädden inom MatLust Utvecklingsnod erbjuder företag möjligheten att utveckla hållbara livsmedelsprodukter i nära samarbete med professionella […]
MatLusts event är en del av Science Week. Läs mer på www.scienceweek.se.
Aktiviteten går inte längre att anmäla sig till.
Hur kan vi jobba långsiktigt förebyggande för att minska sårbarheten i livsmedelssystemet?
>> Klicka här för att komma till seminariet
Välkommen till MatLusts seminarium under Science Week!
Resiliens är ett systems förmåga att hantera förändring och fortsätta utvecklas. Med utgångspunkt i den pågående pandemin, undersöker vi vad vi kan lära oss av forskning om resiliens för hur vi kan bygga långsiktigt hållbara matsystem.
My Sellberg är forskare vid Stockholm Resilience Centre och knuten till Södertälje kommun och MatLust genom forskningsanslag. Hon beskriver begreppet resiliens och hur det kan användas för att visa på utmaningar och utvecklingsmöjligheter inom livsmedelsområdet. Vi kommer få exempel på hur pandemin påverkat livsmedelsföretag, och hur de erfarenheter vi gör nu kan användas till att bygga mer motståndskraftig och hållbar matförsörjning.
Lilliana Stefanovic, doktorand vid Kassel University, berättar från sin forskning där hon bland annat intervjuat människor i Södertälje kommun som på olika sätt arbetar med ekologisk mat. Vilka kunskaper och förhållningssätt finns inom Södertäljes lokala ekologiska livsmedelssystem som kan bidra till utvecklingen av våra matsystem i stort?
Medverkar gör också Carola Magnusson, grundare och VD på Carolas Eko, och Ola Janheim, VD och delägare på Specialchark. De kommer berätta utifrån sina respektive erfarenheter om hur pandemin tvingat fram förändringar och hur förutsättningarna för deras företag förändrats.
Även Helena Nordlund från Projekt MatLust och Södertälje kommun deltar i seminariet.
Vi kommer avsluta seminariet med ett samtal mellan de medverkande med möjlighet för deltagarna att ställa frågor genom chatten.
En utgångspunkt för seminariet är rapporten What can the COVID-19 pandemic tell us about resilient food systems?
Talare
Dr My Sellberg är forskare vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet. Hon är specialiserad på samskapande processer mellan forskning och praktik. Hennes två huvudsakliga forskningsområden är transformationer mot hållbara och resilienta livsmedelssystem, och appliceringen av resilienstänkande i samhällsplaneringen på lokal och regional nivå.
Lilliana Stefanovic är i slutskedet av sitt doktorandarbete vid Department of Organic Food Quality and Food Culture of the University of Kassel. Forskningsprojektet handlar om transformationsprocesser inom ekologiska livsmedelssystem för att möta de Globala målen för hållbar utveckling. Hon har en master i International Food Business and Consumer Studies och undervisar på masternivå i ämnena Hållbar konsumtion och Hållbar näring.
Medverkande
Carolas Eko driver fyra restauranger, ett bageri och en brödbutik i Stockholm. Maten är lagad från grunden och bygger på ekologiska råvaror i största mån, gärna närproducerade. Carola Magnusson är en pionjär i Sverige inom hållbar mat. 1997 grundade hon Carolas Eko, redan då med fokus på mat gjord på rena råvaror.
Specialchark är en korvfabrik med två egna varumärken; Specialchark och Stockholms Korvfabrik. Med 30 års erfarenhet av kvalitetsprodukter – en stor del av produktionen är ekologisk – växer företaget, bl.a. genom specialuppdrag och EMV (egna märkesvaror).
Ola Janheim är VD och delägare på Specialchark.
Helena Nordlund är projektledare i MatLust, men arbetar också med framtagningen av Södertälje kommuns livsmedelsförsörjningsstrategi. Helena har även – som representant för Södertälje kommun – deltagit i ett pilotprojekt kring resiliens i praktiken, anordnat för kommuner och andra aktörer av bl.a. My Sellberg och Stockholm Resilience Centre.
Moderator
Ann-Helen Meyer von Bremen är journalist och författare och skriver främst om lantbruk, mat och miljö.
Hennes senaste bok heter "Kornas planet", som hon har skrivit tillsammans med Gunnar Rundgren. Hennes blogg finns på hungryandangry.se.