Inom MatLust Utvecklingsnod driver vi flera projekt för ökad tillväxt och hållbarhet hos små och medelstora livsmedelsföretag. Mer än 300 […]
Seminariet livesänds via MatLusts YouTube-kanal. Anmäl dig så får du mail med direktlänk senast den 6 oktober.
Aktiviteten går inte längre att anmäla sig till.
MatLusts uppskattade introduktionsseminarium kring livsmedel och hållbarhet är tillbaka – den här gången live via YouTube.
Seminariet riktar sig främst till MatLusts målgrupp – små och medelstora företag inom livsmedelssektorn – men även andra intresserade är välkomna. Under seminariet berättar vi också om det kostnadsfria strategiska hållbarhetsprogram som MatLust kan erbjuda små och medelstora livsmedelsföretag.
Om seminariet
Produceras, fraktas, förädlas, säljas och i bästa fall ätas – så ser matens resa vanligtvis ut. Men en växande befolkning och ekonomisk utveckling sätter stor press på våra gemensamma resurser. Vi behöver därför bli bättre på att se till att alla delar av livsmedelskedjan håller sig inom de gränser som planeten tål.
Som vid tidigare hållbarhetsseminarier lyssnar vi till experter inom området som går igenom allt från de stora, bakomliggande villkoren för jordbruk och livsmedelsproduktion globalt, till hur företag här och nu kan agera för att aktivt bidra till ett hållbart livsmedelssystem. Vi lyfter bland annat hur man som livsmedelsföretagare konkret kan tänka och hantera frågor som avfall, vatten, energi och råvaror.
Talare under seminariet
Ellinor Eke, partner hos U&We. Under mer än 20 år har Ellinor arbetat med hållbarhetsfrågor i näringslivet och som konsult. Hon har bland annat arbetat strategiskt med livsmedelsfrågor hos företag som Coop, Saltå Kvarn, Paulig och Arla Foods. Ellinor har också varit med att starta nätverket Hållbara Restauranger som vill skapa en mer hållbar restaurangnäring.
Gunnar Rundgren, författare, jordbruksexpert, föreläsare och lantbrukare. Han var en av grundarna till KRAV och har skrivit böckerna ”Trädgården jorden”, ”Jorden vi äter” (med Ann-Helen Meyer von Bremen) och ”Den stora ätstörningen – maten, makten, miljön”. Han har också varit internationell konsult åt uppdragsgivare som FN-organen UNEP, UNCTAD och FAO, Världsbanken och Sida.
Hans von Essen, agronom och en av nyckelpersonerna bakom menykonceptet Diet for a Green Planet, som framgångsrikt implementerats i Södertälje kommuns offentliga måltider sedan 2010. Hans bistår små och medelstora livsmedelsföretag med råvarukunskaper inom ramen för MatLusts hållbarhetsprogram.
Daniel Dworetsky
Projektledare, MatLust Living Lab inom MatLust Utvecklingsnod Tel: 08-523 048 05 E-post