Inom MatLust Utvecklingsnod driver vi flera projekt för ökad tillväxt och hållbarhet hos små och medelstora livsmedelsföretag. Mer än 300 […]
Kostnadsfritt att delta. Fika serveras från kl. 09:30. Efter forskarträffen bjuder MatLust på lunch. Du får äta den helt nya "Södertäljerullen" framtagen av Mathias Dahlgren särskilt för Södertälje Science Week.
Aktiviteten går inte längre att anmäla sig till.
Välkommen att diskutera köttets framtid med MatLust och framstående forskare!
Det är inte längre ett kontroversiellt påstående att dagens köttkonsumtion varken är hållbar eller hälsosam. Den bidrar väsentligt till människans belastning på miljö och klimat.
Men åsikterna om vilka åtgärder som är bäst och vilka som är möjliga går isär.
- Kyckling framhålls ofta som klimatsmart eftersom den ger mycket kött i förhållande till det foder den äter. Konsumtionen har också ökat rejält. Men är det rimligt att föda upp ”svensk” kyckling på brasiliansk soja?
- Idisslarna, i synnerhet korna, framhålls som viktiga för vårt öppna landskap och bevarandet av biologisk mångfald. De äter sådant som vår matsmältning inte klarar och ger gödsel som är viktig i ekologisk produktion. Samtidigt släpper de ut metan, en kraftig klimatgas, och lever i praktiken ofta till stor del på kraftfoder. Om vi ska ha kor, vad ska vi ha dem till och hur ska vi ha dem?
- Vore det bättre om alla blev veganer? Vilka konsekvenser skulle det få?
Under MatLusts forskarträff den 29 september utforskar vi olika scenarier för hållbar köttkonsumtion i vår del av världen.
Vad önskar vi? Vad tror vi är möjligt? Hur kommer vi dit?
Du får träffa två verkliga tungviktare när det gäller forskning kring en hållbar livsmedelsproduktion; Elin Röös och Artur Granstedt.
Elin Röös är forskare och universitetslektor vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Hon är också känd som upphovskvinna till Köttguiden och Mat-klimat-listan. Elin forskar och undervisar kring hållbar matproduktion och hållbar markanvändning ur många olika vinklar. Det handlar t.ex. om att bedöma miljöpåverkan från olika livsmedel med hjälp av livscykelanalys (LCA), att beräkna klimatpåverkan och markanvändning förknippade med olika koster och att jämföra miljöpåverkan från olika jordbrukssystem.
Elin Röös arbetar också vid Centrum för ekologisk produktion och konsumtion (EPOK) med syntesarbete och forskningskommunikation och är associerad till Food Climate Research Network vid Oxford University.
Artur Granstedt är docent i ekologiskt jordbruk och en av de verkliga pionjärerna inom den ekologiska rörelsen i Sverige. 2015 emottog han Utstickarpriset för sina gärningar. Juryns motivering beskriver dem väl: ”Årets Utstickare är en sann nytänkare inom jordbruk. Han har förenat forskning med rådgivning till lantbrukare som vill odla hållbart, och har gjort stora insatser för att rädda Östersjön. Genom både vetenskapliga studier och konkret arbete med kretsloppsjordbruk har han visat att en omställning till uthållig matförsörjning inom planetära gränser är både möjlig och nödvändig. På ett modigt sätt står årets pristagare upp för viktiga principer, har en helhetssyn på miljö och klimat och ett engagemang som omfattar också framtida generationers väl.”
Välkommen!
Dag: Fredag 29 september.
Tid: Klockan 10:00-12:30, därefter lunch. Fika serveras från kl. 09:30.
Plats: MatLust, Kvarnbergagatan 14a, Södertälje.
Anmälan: Kostnadsfritt att delta. Anmäl dig här eller via länken till höger.