OBS. Anmälningstiden för innovationsprogrammet 2024 har gått ut. FÅ UT DIN NYA PRODUKT PÅ MARKNADEN! Vårt populära innovationsprogram hjälper mindre […]
Kostnadsfritt deltagande. MatLust bjuder på lättare tilltugg.
Aktiviteten går inte längre att anmäla sig till.
Frågor om fett och oljor – inte minst palmolja – dyker ofta upp i diskussioner som vi på MatLust har med livsmedelsföretag. Vi bad därför den internationellt erkände experten på jordbruk och livsmedelssystem, Gunnar Rundgren, titta närmare på frågan. Nu kan du ta del av hans mycket intressanta rapport som sammanställer fakta om fett och oljor i livsmedel, deras produktion, användning miljö och hälsoeffekter. Syftet är att vägleda tillverkande företag och måltidsverksamheter i valet av fett.
Rapportens fokus är på palmolja, sojaolja och raps vilka är de tre största oljorna, men smör, annat animaliskt fett och olivolja tas också upp.
Här laddar du ner hela rapporten.
Nu ger vi dig DESSUTOM möjligheten att delta när Gunnar Rundgren presenterar rapporten under ett eftermiddagsseminarium den 8 februari på Cajsa Warg i centrala Stockholm. Du får möjlighet att ställa frågor och delta i diskussioner med andra intresserade företagare och experter.
Program
15:00
- MatLusts projektledare Helena Nordlund hälsar välkommen, 5-10 minuter.
- Gunnar Rundgren inleder med bildvisning från en nyligen gjord resa till oljepalmsodlingar i Indonesien, 15-20 minuter.
- Gunnar presenterar sin rapport kring fett, beställd av MatLust, ca 30 minuter.
16:00
- Paus med lättare förtäring och provsmakning av två nya svenska matoljor: Camelina-olja, från företaget by Ranch AB i Tystberga, Sörmland, camelinaofsweden.se samt lupinolja från företaget Nordisk Råvara, Stockholm, nordiskravara.se.
16:30
- Gunnar Rundgren presenterar slutsatserna av rapporten, ca 10 minuter.
- Därefter öppen diskussion, inlägg och frågor.
Välkommen till en superintressant eftermiddag med Gunnar Rundgren och oss på MatLust. Anmäl dig via länken till höger!
Om Gunnar Rundgren:
Gunnar Rundgren är författare, jordbruksexpert, föreläsare och lantbrukare. Han har arbetat med de flesta sidor av ekologiskt jordbruk. 1977 startade han Torfolk Gård, pionjär inom ekologisk odling och livsmedelsförädling, där han bodde och verkade till 2008. 1985 var han en av grundarna av KRAV och dess första ordförande och sedermera verksamhetsledare till 1992. Gunnar var ordförande för den internationella samarbetsorganisationen för ekologiskt lantbruk, IFOAM, 2000-2005. Från 1996 har han mest arbetat med global utveckling av ekologiskt lantbruk inom Grolink AB, där han lett projekt i bl.a. Östafrika, f.d. Jugoslavien och Sydostasien med uppdragsgivare som FN-organen UNEP, UNCTAD och FAO, Världsbanken och Sida. Han har också gjort många olika utredningsuppdrag för svenska idella organisationer, företag och offentlig sektor. Han är hedersdoktor vid Uganda Martyrs University och ledamot av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademin. Han kom 2010 ut med boken "Trädgården Jorden – från fångstsamhälle till global kapitalism och därefter", 2012 med "Jorden vi äter" tillsammans med Ann-Helen Meyer von Bremen och 2016 med "Den stora ätstörningen". Gunnar bloggar på http://tradgardenjorden.blogspot.com/.