Hoppa till huvudinnehållet
EU, logo
Meny
MatLust, logosymbol

MatLusts företagsstöd den 20 november!

Under eftermiddagspasset, kl. 14:00-16:00, på MatLusts stora konferens den 20 november riktar vi allt fokus på att ge stöd till dig och ditt företag. Vi erbjuder inspirerande case, nätverkande samt "Speed dating" och Kunskapsarenor med ett antal av MatLusts experter och konsulter.

"Speed dating" med MatLusts experter

Vid sex stationer delar ett antal av MatLusts experter och konsulter med sig av just sin spjutspets-kunskap. Du har möjlighet att ställa dina frågor till tre av experterna. Fortsatta diskussioner kan ske under ”slowdate”-passet 15:15-15:50.

Experter och tema:

Hans Naess
Mathantverk och småskalighet

Hans Naess är själv mathantverkare och serieentreprenör – och han har vigt sitt liv åt att stötta mindre företag som vill förverkliga sin dröm. Låt dig inspireras!

”Hur blir man bra på att vara liten istället för att vara dålig på att vara stor. Vikten av att vara klar över sin drivkraft och tydlig med sin vision. Det är så ditt företagande kan bidra till att du får ett gott liv, även ekonomiskt.”

Jesper Lindström
Livsmedelskunskap (processteknik, säkerhet, förädling, kvalitet, hygien)

Livsmedelsexperten Jesper Lindström har en bakgrund på RISE och många års erfarenhet av arbete med utvecklings- och innovationsfrågor inom jordbruks- och livsmedelsområdet. Jesper arbetar med allt från små start-ups till stora etablerade företag och andra aktörer på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Ta del av hans breda kunskap kring livsmedelsproduktion den 20 november!

”Du som är företagare kan prata med mig om allt som har med livsmedelshantering, råvarukunskap och förädling att göra. Det kan handla om processteknik, förädling, lagstiftning, märkning, förpackning eller kvalitets- och hygienfrågor – jag ger dig råd som du har nytta av på din företagarresa.”

Johanna Strömgren, KTH Leancentrum
Lean (resurseffektivisering, processer, flöden)

Lean är synonymt med hållbarhet! Det är en strategi som sparar tid, miljö, energi och resurser – och även människan. Det går inte ut på att kortsiktigt maximera vinsten, utan att med både kund och medarbetare i fokus engagera människor och hushålla med företagets resurser på ett smart sätt. Johanna Strömgren är verksamhetsledare på KTH Leancentrum och har lång erfarenhet av att hjälpa företagsledningar att utveckla och förbättra sina processer, inom projekt MatLust har hon till exempel arbetat mycket med Saltå Kvarn och Rosendals Trädgård. Vill du veta hur lean kan hjälpa din verksamhet? – prata med Johanna!

"Det handlar inte om att hönan ska värpa så många ägg som möjligt utan om att hönan mår bra. För hönor som mår bra värper många ägg. Den 20 november delar jag med mig av mina kunskaper om hur förbättringsarbete utifrån ”leantänk” kan hjälpa små och medelstora företag inom livsmedelsbranschen."

Ellinor Eke, U&We
Strategisk hållbarhet

Ellinor Eke är partner på U&We och ordförande i Organic Sweden. Under mer än 20 år har Ellinor arbetat med hållbarhetsfrågor i näringslivet. Ellinor har också varit med att starta nätverket Hållbara Restauranger som vill skapa en mer hållbar restaurangnäring.

”Jag kan ge tips och idéer på ditt företags nästa steg inom hållbar affärsutveckling, från utredning och nulägesanalys, mål och handlingsplaner, till framtagande av hållbarhetsstrategier. Jag delar gärna med mig av mitt nätverk inom hållbarhets-Sverige.”

Hans von Essen, BERAS International
Råvaror, jordbruk

Själva odlingen kan vara antingen plus eller minus för miljön och hållbarheten och att veta vilket är inte så enkelt som det ofta framställs. Hans von Essen är agronom och expert på såväl hållbara jordbrukssystem som råvaror. Jobbar du med mat och vill veta mer om råvarornas ursprung – och hur du kan tänka mer hållbart – snacka med Hans.

”Jag har drivits av ekologisk hållbarhet i mer än 40 år och har kommit fram till att nyckeln till en hållbar livsmedelsförsörjning ligger i jordbruket. Jag har sett branschen från många olika håll – som kontrollant, rådgivare, lärare, landsbygdsutvecklare, i EU-projekt och som jordbrukare i liten skala. Ett sunt jordbruk kan försörja världen med bra råvaror och samtidigt fixera koldioxid och ha många andra positiva sidoeffekter. De system som driver oss i fel riktning är mänskliga. Vi kan ändra dem.”

Anneli Hansson, Happy Islands
Varumärke/Marknadsföring

Anneli Hansson utvecklar starka varumärken och kommunikation som gör skillnad för kundens affär. Hon har mångårig erfarenhet av såväl varumärkes- och designutveckling som koncept- och kommunikationsutveckling för både stora och små bolag.

”Jag hjälper företag med frågor som rör varumärke, marknadsföring och identitet – alltid med målet att de ska växa hållbart – både ekonomiskt, miljömässigt och socialt. ’People, planet, profit’ är mina ledord. De 20 november ger jag ditt företag mina bästa råd.” 

Fyra Kunskapsarenor

Parallellt med "speed datingen" finns det möjlighet att träffa ytterligare experter vid fyra stycken Kunskaparenor.

Kunskapsarenorna är tillgängliga kl 14:00-16:00 och består av följande experter:

Länsstyrelsen, Almi, Ekobanken m.fl.            
Finansiering, stöd och bidrag för livsmedelsföretag

Har du välgenomtänkta utvecklingsbehov eller vilda idéer? Söker ditt företag finansiering, stöd eller bidrag? Länsstyrelsen i Stockholms län har samlat aktörer som kan berätta om de program, fonder och företagscheckar som finns tillgängliga. Här får du råd och tips!

”Ta chansen att testa hur dina kapitalbehov stämmer överens med vad som kan mötas av EU-program och finansiärer som till exempel Almi", säger Anna Hedberg vid Länsstyrelsen Stockholm."Vi finns på plats den 20 november för alla som har en idé de skulle vilja prata med en medfinansiär om.”

Lisa Förare Winbladh                                           
Smak – få feedback på din produkt

Lisa Förare Winbladh är matskribent, föreläsare och mycket annat. Och i MatLust-sammanhang har hon varit enormt uppskattad som live-smakexpert där hon ärligt, konstruktivt och med glimten i ögat ger tips och råd till matföretagare. Nu är hon tillbaka – ta med din produkt den 20 november så får du se vad vi menar.

Lisa Förare Winbladh

Södertälje kommun & Menigo                        
Hur tänker de stora grossisterna kring småskaligt och närproducerat?

Markus Femling tillsammans med representant från Södertälje kommuns kostenhet.

Markus Femling är Sortimentsansvarig Närproducerat på Menigo Foodservice och en av nyckelpersonerna när det gäller småskalig livsmedelsproduktion och mathantverk i de stora grossisternas sortiment. Den 20 november delar han med sig av Menigos tankar kring vad som krävs av mindre leverantörer för att komma in i sortimentet.

”Sedan 2013 har jag enbart jobbat med småskaliga livsmedelsproducenter från alla delar av landet. Det är ett mycket givande arbete som oftare inleds vid ett köksbord med en hund på golvet än i ett konferensrum med en PowerPoint-presentation.”

Charlotte Bladh André, Organic Sweden     
Ekologiska Mervärden

Organic Sweden är den samlande plattformen för aktörer på den ekologiska marknaden. Organisationen arbetar framför allt för att öka försäljningen och exporten av ekologisk mat och dryck. I september genomfördes den omfattande kampanjen EKO-september i syfte att främja ekologiska livsmedel. Den 20 november berättar Organic Swedens verksamhetsledare Charlotte Bladh André (grundare av Ekorrens Ekologiska) och Anton Järild om de mervärden som finns att kommunicera för ekologiska livsmedel. Om ditt företag arbetar med ekologiskt – ta chansen och ta del av de verktyg som finns!

"Vi är här för att svara på frågor om en den ekologiska marknadens utveckling och export. Av oss kan du även få hjälp med att ringa in och kommunicera mervärdena med dina ekologiska produkter."

Ida de Oquiñena

Kommunikation & sociala medier, MatLust Utvecklingsnod (Föräldraledig)
Tel: 08-523 064 42
E-post

Daniel Dworetsky

Företagsutveckling & Kommunikation, MatLust Utvecklingsnod
Tel: 08-523 048 05
E-post

Uppdaterad: 18 november 2019
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin
searchbarscross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram