Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaEuropeiska unionens logotyp
MatLust, logosymbol

Med ögonkontakt som strategi

Att läsa omdömen från kunder till Printz Bageri förflyttar en raskt till en värld där solen alltid skiner, där lovorden haglar och allt smakar himmelskt. Att Printz Bageri, som grundades av Maria Printz 2010, bakar välsmakande bröd och smarriga bullar – specialbullen Frösnapparen har blivit företagets superkändis – råder inget tvivel om. I bageriet och kaféet i Stallarholmen och i butiken i Eskilstuna har företaget fått en trogen kundkrets som gillar mathantverket, passionen, kvaliteten och hållbarhetstänket. Grundaren Maria Printz har fått både uppmärksamhet och utmärkelser för sitt engagemang och entreprenörskap, en etablering i centrala Södertälje står för dörren och snart är 10 fast anställda 12.

Maria Printz, VD och grundare.

Frid och fröjd, sålunda?

– Nja, i våras behövde jag ta ett nytt grepp, berättar Maria Printz. Jag hade drivit företaget i sju år och mycket funkade – men jag hade svårt att driva igenom mina idéer och lönsamheten var svag. Jag kände att det var dags att låta någon utomstående syna företaget.

Den berömda frösnapparen.

Maria kom i kontakt med projekt MatLust och det branschanpassade affärsutvecklingsprogram projektet erbjuder små och medelstora livsmedelsföretag i samarbete med Connect.

– Det kom rätt i tiden, jag var redo att blotta mig, säger hon.

Maria fick kontakt med affärscoachen Sibylle Wenne och de två påbörjade en serie samtal som handlade om företagets befintliga verksamhet och vilken väg den skulle ta framöver.

– Att träffa en extern affärscoach var oerhört nyttigt, säger Maria. Företagets brister blir tydliga – men jag fick också hjälp att se allt bra vi gör.

Resultatet av samtalen blev en omläggning av företagets strategi. En strategi som Maria presenterade för den kompetenspanel som sätts ihop för varje företag i affärsutvecklingsprogrammet.

– När jag presenterade företaget och vår nya strategi för panelen fick jag bekräftat att vi valt rätt spår. Det var faktiskt en riktig ego-boost.

I korthet går den nya strategin ut på att sälja mindre till dagligvaruhandeln och mer själva.

– Vi kan tillföra så mycket mer värde, identitet och liv till våra produkter när vi möter kunderna öga mot öga. Det behövs för att få människor att vilja lägga pengar på ett hantverksmässigt, hållbart och kvalitativt bröd istället för de massproducerade industriprodukter som dagligvaruhandeln svämmar över av.

– Vi vill åstadkomma en växelverkan där vi kan möta människor i olika skeden. Med butiker i städer når vi kunder i vardagen – medan butiken på Stallarholmen når kunderna under helgen och på semester.

Nu kommer Printz Bageri till Södertälje

I enlighet med strategin är Maria och kollegorna på Printz Bageri nu på gång att etablera sig i Södertälje – invigningen sker redan den 20 september.

– Jag tittade faktiskt på möjligheterna att etablera en butik i Södertälje redan för flera år sen. Men då fanns ingen lokal som jag tyckte passade, berättar Maria.

Men plötsligt hörde Telge Fastigheter av sig till Maria. De hade en lokal och ett konkret erbjudande.

– Det kändes spot on. Vi flyttar in i en bra lokal med ett bra läge. Nu håller vi på att rekrytera medarbetare och jag är otroligt glad över att vi snart får slå upp dörrarna.

Maria och den nya lokalen på Nedre Torekällgatan 5 i Södertälje.

Att flytta till Södertälje passar väl in i företagets nya strategi – att röra sig bort från dagligvaruhandeln. Den nya butiken i Södertälje kommer att komplettera de befintliga butikerna på ett bra sätt och beslutet att flytta till Södertälje är välgrundat.

– Min analys är att det inte finns någon i centrala Södertälje som konkurrerar med oss och vårt surdegsbröd, berättar Maria.

– Det finns också likheter mellan Eskilstuna och Södertälje så vi tar med oss viktiga erfarenheter. Vi har ju drivit butiken i Eskilstuna sedan 2010. Även om inte alla i Södertälje kommer vara intresserade av vårt bröd så tror vi att underlaget är tillräckligt stort och att tiden är mogen.

Länstidningen uppmärksammar Printz Bageri.

Inför en så stor satsning som en nyetablering innebär har Maria gjort research. Bland annat har hon kikat på kommunen och den vilja som finns där till att handla produkter som är schysst och hållbart producerade. Maria konstaterar också att med stora företag som AstraZeneca och Scania så bör det finnas ett bra kundunderlag i Södertälje.

– De här sakerna sammantagna gör att det är helt rätt tid för oss att starta en butik i Södertälje.

Maria och Printz Bageri har dessutom större planer än bara en butik. Hon håller just nu på att förhandla med kommunen om den k-märkta transformatorstation som ligger precis intill butiken.

– Här vill vi skapa ett mysigt kafé, avslöjar hon.

Som om inte detta vore nog har Printz Bageris fortsatta planer i linje med den nya strategin. Fler etableringar ska ske som stärker den lokala närvaron. Närmare till att möta människor i deras vardag, helt enkelt. Och butiken i Stallarholmen ska byggas ut – köket ska förbättras och sittplatserna ska bli fler.

– Vi har fått en nytändning med företaget och ser oerhört mycket fram emot våra kommande nyetableringar!


Fakta:

  • Maria Printz och Printz Bageri deltog i MatLusts affärsutvecklingsprogram under våren 2017.
  • Den 20 september öppnar företagets nya butik i Södertälje på Nedre Torekällgatan 5.
  • Följ Printz Bageri på webben, Instagram och Facebook
Uppdaterad: 5 juli 2023
Dela: 
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram