Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaEuropeiska unionens logotyp
MatLust, logosymbol

Marija och Kostas är redo för tillväxt

Vi fångar Kostas Foutsitzidis och Marija Bogdanovic i bilen på väg till Formex-mässan. Där ska de hitta inspiration till en förpackningslösning för deras kommande produktsatsning som än så länge är under stort hemlighetsmakeri.Sedan fem år bygger de tillsammans upp Konstantine’s, en ny aktör på marknaden för ekologiska livsmedelsprodukter från Grekland.

Idag präglas Konstantine's av stark och stadig tillväxt, men under sina fem år på marknaden har Kostas och Marija hunnit med de flesta misstag och barnsjukdomar som krävs för att svetsas samman och bygga en stadig grund.

Nu är vi verkligen redo att växa, konstaterar Marija Bogdanovic, här tillsammans med Kostas Foutsitzidis.

Fick nya perspektiv

Insikten att de hade nått en punkt där företaget behövde ta nästa steg och utveckla sin organisation hade funnits under ett tag då de tidigare i år fick nys om MatLusts affärsutvecklingsprogram som genomförs i samarbete med Connect.

– Vi förstod att vi var tvungna att frigöra oss själva från de dagliga rutinerna för att kunna ta nästa steg och utveckla företaget. MatLust kom verkligen lägligt för oss, säger Kostas.

Sagt och gjort, Kostas och Marija sökte till affärsutvecklingsprogrammet och blev antagna. Arbetet med att träffa en affärscoach och avslutningsvis presentera sin affärsplan för en specialkomponerad kompetenspanel gick ut på just frigörande av resurser och att förbereda företaget för tillväxt.

Resultatet av Kostas och Marijas arbete i programmet kan i korthet skalas ned till två stora åtgärder; att inleda samarbete med ett externt säljbolag och att outsourca sin lagerhållning och varuutkörning. Valen föll på Ekologiska Säljbolaget och Xter Logistics.

– Ekologiska Säljbolaget har en bra portfölj av företag de arbetar med, bland andra Saltå Kvarn och Smiling Group. De har en rikstäckande säljkår och kan tala för produkterna och fördelarna med att välja ekologiskt, berättar Kostas. Och Xter Logitstics är en av väldigt få aktörer som kunde erbjuda oss lagerplats med möjlighet att växa fort.

 Olivoljan - en viktig byggsten i sortimentet.

Erfarenheterna av MatLusts affärsutvecklingsprogram är goda

– Mötet med kompetenspanelen var nog det bästa i hela programmet, det var extremt utvecklande att få input av företagare som är proffs inom olika affärsområden, säger Kostas. Överhuvudtaget var det värdefullt att delta i programmet. Man tror innerligt på sin produkt, men behöver ibland se saker från andras perspektiv. Att då få chansen att träffa andra erfarna företagare kan vara nyckeln till allt.

Marija håller med och tillägger:

– Programmet tvingar en att ifrågasätta och definiera sin verksamhet. Att få saker på pränt. Man jobbar mer fokuserat när någon utifrån finns med i bilden. Man utvecklar både sig själv och företaget.

Det har bara gått några månader sedan programmet avslutades men de börjar redan se resultat. Marija arbetar fortfarande heltid som internationell handläggare på KTH, men om utvecklingen fortsätter i den här takten får hon snart lägga mer än kvällar och helger på Konstantine’s.

Som att komma hem igen

Det är med noggrannhet och stolthet Kostas och Marija har valt sin samarbetspartner. Producentens faciliteter ligger bara 10 kilometer från den plats där Kostas pappa, som kommer från Grekland, själv växte upp.

– Som att komma hem igen, säger Kostas och skrattar. Gården drivs av en familj sedan 1980-talet. På gården finns kor, får och getter och man satsar mycket på ekologisk produktion. Dessutom har de kapacitet att växla upp produktionen ytterligare i takt med att våra behov ökar. Det är perfekt för oss.

 Hos producenten i Grekland bor Rosa, Jasmine, Bella och de andra som förser Konstantine's med högklassiga produkter.

Av företagets befintliga produkter är fetaosten flaggskeppet.

– Vi har anlitat oberoende smaktestare och de vittnar om att den är väldigt god, berättar Kostas. Den har en härlig krämighet, inga syrliga bismaker och det känns verkligen att den är gjord på färsk grekisk mjölk. Dessutom lagras den i sex månader på ekfat, vilket är ovanligt, berättar Kostas.

Fetaost från Konstantine's.

Kostas och Marija ser fram emot en snabb tillväxt under de kommande åren. 2016 omsatte företaget ungefär 2 miljoner kronor. 2017 blir siffran runt 5 miljoner kronor – en siffra som ska öka stadigt. Men bakom ligger ett gediget och noggrant arbete under företagets första fem år.

– Vi har alltid drömt stort, men samtidigt varit realistiska och skyndat långsamt – det har varit nyckeln till framgång för oss, konstaterar Marija. Vi har under resans gång gjort nyckelinvesteringar som gör oss redo för en snabb tillväxt.

Två är bättre än en

Att de är två som lever och andas med företaget ser de båda som en styrka. Båda kommer med idéerna och utvecklingsförslag. I det dagliga arbetet för Kostas är det är sälj och marknad som tar stor del av dagens timmar. Marija har rollen som kvalitetsansvarig och problemlösare. De bollar mycket, och ibland får Marija hålla Kostas nere på jorden då han har en tendens att dra iväg lite. Men när båda är överens går hon in som den drillade projektledare hon är och driver projekten i hamn.

Deras fem år långa resa har inneburit både upp- och nedgångar. Då och då har någon av dem tappat modet, men då har den andre funnits där för att peppa, motivera och stötta.

Nu är Konstantine’s redo och står inför ett antal spännande utmaningar. Den nya produktlanseringen står och knackar på dörren inför 2018, de befintliga produkterna har börjat säljas och lanserats nationellt och en satsning mot foodservice-sektorn ligger i pipeline.

– Vi går några riktigt häftiga år till mötes, konstaterar både Marija och Kostas.


Fakta:

  • Kostas Foutsitzidis och Marija Bogdanovic och företaget Konstantine’s deltog i MatLusts affärsutvecklingsprogram under våren 2017.
  • Företaget står inför stor tillväxt, bl.a. tack vare en nationell satsning på befintliga produkter, en kommande satsning mot foodservice-sektorn och en nära förestående produktlansering.
  • Följ Konstantine’s på webben, Instagram och Facebook
  • Film: Häng med Konstantine’s till farmen i Grekland!
Uppdaterad: 5 juli 2023
Dela: 
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram