Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaEuropeiska unionens logotyp
MatLust, logosymbol

Manegen är krattad – här är Eggs Inc!

Eggs Inc är snabbmatskonceptet där ägget är hjälte. Idén att basera en hel snabbmatskedja på äggrätter fick grundaren Dan Lorentzon tillsammans med sin fru Anna under en vistelse i Paris.

– Vi kände direkt att det slog an någonting, att det här är nytt, fräscht, bra för hälsan och har enorm potential, säger Dan.

Dan Lorentzon, grundare av Eggs Inc.

Eftersom både Dan och Anna har lång erfarenhet av reklambranschen litade de på instinkten. Därmed hade Eggs Inc sett dagens ljus. Dan etablerade ett samarbete med stjärnkocken Andreas Hedlund (Årets Kock 2002), en restaurang startades på Regeringsgatan i Stockholm och den egna produkten Äggägg® (”en slags omelett-bulle-paj”) utvecklades. Konceptet blev rejält uppmärksammat i en uppsjö av olika medier.

Om Eggs Inc i Svenska Dagbladet.

– Men under hösten 2016 hamnade vi i en knepig situation, berättar Dan. Företaget satt fast i ett dyrt hyresavtal och behövde en ny finansiär. Vi fick lov att stänga restaurangen.

Professionellt stöd i MatLusts affärsutvecklingsprogram

Via bankkontakter kom Dan i kontakt med MatLusts branschanpassade affärsutvecklingsprogram som ger livsmedelsföretag tillgång till metodik och expertis inom både affärsutveckling och hållbarhetsarbete. Han tänkte att det vore intressant att träffa en affärscoach för att bolla sin affärsplan och sina utmaningar med. Sagt och gjort. Dan och affärscoachen Anders Lycksäter inledde ett arbete tillsammans. Det blev många och långa diskussioner.

– Anders ställde många frågor – ganska tuffa frågor – och ifrågasatte en del av mina idéer, berättar Dan. Han utmanade mig helt enkelt. Men alltid från ett professionellt perspektiv. Han lyckades också få mig att förstå att vi har åstadkommit en hel del. Jag, som grundare, har en tendens att ta saker personligt och bara se problemen. Anders fick mig att lyfta blicken och att känna stolthet över den resa vi gjort hittills.

Efter Dans många samtal med sin affärscoach var det dags att presentera den reviderade affärsplanen för en kompetenspanel som bestod av särskilt inbjudna företagare och experter.

– Det blev som mitt första riktiga säljsamtal, minns Dan. Jag tror de gillade det de hörde och de kom med många och bra reflektioner. Där och då fick jag också kontakt med en mentor, Zeki Yalcin.

Zeki, en av grundarna av Grekiska Kolgrillsbaren och själv mycket framgångsrik företagare, sitter på massor av erfarenheter som Eggs Inc kan dra nytta av, vilket Dan snabbt förstod.

– Han är en tänkande person och en spännande personlighet med massor av kunskap, berättar Dan. Vi är just i början av vårt mentor-adept-samarbete men jag ser mycket fram emot de samtal vi ska under det kommande halvåret.

Den egna produkten Äggägg®.

Mycket har fallit på plats

Sedan hösten 2016 har en hel del hänt för Eggs Inc. Företaget tog sig ur sitt ofördelaktiga hyresavtal, ny finansiering finns på plats – och man hade faktiskt till och med en ny lokal klar.

– Dock fick vi ett litet bakslag nyligen, berättar Dan. Det visade sig att vi inte kan få den lokal som vi hade blivit lovade. Uppsidan är att vi nu har finansiering och ska leta ny lokal med full kraft.

– Jag brukar säga att manegen är krattad, nu behöver vi bara en scen att uppträda på.

Och den där scenen – den ska ligga centralt i Stockholm, på ett vältrafikerat stråk och vara ca 70 kvadratmeter stor. Dan är entusiastisk.

– Senast i november ska vi komma igång – det ska bli fantastiskt roligt och början på en lång och framgångsrik resa för Eggs Inc!


Fakta:

Uppdaterad: 31 augusti 2021
Dela: 
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram