Hoppa till huvudinnehållet
MatLust, logoEU, logo
Meny
MatLust, logosymbol

"Att få inblick och råd från så skickliga och drivna människor kändes verkligen exklusivt och generöst"

Hej Daniel Israelsson, ägare/grundare av Vår Lokal i Gnesta, som deltog i MatLusts Innovationsprogram 2019.

Berätta om din produkt!

"Struten är en välsmakande proteinbomb förpackad i spritspåse. Det är en krämig och i slutändan en krispig produkt baserad på svenska baljväxter som lupinböna och gråärt.

Den ersätter processad färs eller nuggets och är istället en naturlig snabb- och lättlagad ”bas-smet” att göra biffar, bollar, plättar och så vidare av. Helt fri från soja och gluten och istället packad med smak och grönt. Bara att steka, fritera eller baka i ugn."

Du var med i MatLusts Innovationsprogram 2019, varför sökte du hit?

"Innovationsprogrammet passade mig väldigt bra då jag under en lång tid upplevt att jag suttit fast och till och med tvivlat en del på möjligheterna att utveckla en produkt av något som ingick i min vardagliga ”praktik”. Jag behövde utmanas och befrukta denna idé i ett nytt sammanhang.

I princip har jag i flera år använt Struten i mina restauranger. Jag har laborerat med baljväxter i många år och grundreceptet har väl justerats och ändrats på vägen. Själva idén som jag kom till MatLust med var just en ”bas-smet” som jag kände hade en plats att fylla, antingen i livsmedelshyllorna eller i de professionella köken. Formen på Struten kom en bit in i Innovationsprogrammet, i dialog med en testpanel."

Hur hjälpte programmet dig med att utveckla din produkt?

"Genom testpaneler, diskussioner och framförallt genom att bevittna andra programdeltagares ”resa” så fick jag möjlighet att justera recept och utformning till det bättre. Struten genomgick inte bara en delvis förändring vad gäller råvaror utan fylldes även med rika insikter och tankar."

Vad var det viktigaste du fick med dig från programmet?

"Blandningen av de olika stegen var bra och det kändes verkligen exklusivt och generöst att få inblick och råd från så skickliga och drivna människor som samlats i programmet. Att flertalet träffar förlagts on-site (på bl.a. Paradiset, Sweden FoodTech, Restauranglabbet m.m.) bidrog inte bara till en seriös prägel men gav insikter och insyn i andra aktörers situation.

Programmet var väl genomfört med fin dramaturgi i stegen. Både programmets ledare och panelen som vi presenterade för på Demo day har varit nyttiga och lärorika inslag."

Vad händer härnäst?

"Jag har nu ordnat med en lite mer strömlinjeformad produktion som möjliggör en större volym. Jag har tillsammans med några stjärnor startat ett nytt bolag, Jordklok Mat AB, som kommer att fokusera på Struten-produktion och roliga, kompletterande såser. Om några veckor kommer Struten ut i några utvalda butiker i en välkänd livsmedelskedja samt ambitiösa matbutiker i Stockholmsområdet, lite på test och som en uppvärmning.  Nästa steg är, i samklang med MatLusts testbädd, att formalisera produktion och paketering men även jobba med att hitta en partner eller större beställare, för att på sikt skala upp.

Innovationsprogrammet är den enskilt största anledningen till att Struten ens existerar. Det finns så många uppslag och vägar som har öppnats tack vare denna produkt."

Fakta:

Vill du också delta till MatLusts Innovationsprogram? Programmet startar en gång varje år och ännu finns ett fåtal platser kvar till starten den 25 september!


Läs mer om programmet och hur du anmäler dig här.

Ida de Oquiñena

Kommunikation & sociala medier, MatLust
Tel: 08-523 064 42
E-post

Uppdaterad: 20 augusti 2020
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin
searchbarscross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram