Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaEuropeiska unionens logotyp
MatLust, logosymbol

"Att få inblick och råd från så skickliga och drivna människor kändes verkligen exklusivt och generöst"

Hej Daniel Israelsson Casta från Vår Lokal i Gnesta och företaget Jordnära Mat, som deltog i MatLusts Innovationsprogram 2019.

Berätta om din produkt!

"Vår veganska steksmet – även kallad "Struten" – är en välsmakande proteinbomb förpackad i spritspåse. Det är en krämig och i slutändan en krispig produkt baserad på svenska baljväxter som lupinböna och gråärt. Den ersätter processad färs eller nuggets och är istället en naturlig snabb- och lättlagad ”bas-smet” att göra biffar, bollar, plättar och så vidare av. Helt fri från soja och gluten och istället packad med smak och grönt. Bara att steka, fritera eller baka i ugn."

Du var med i MatLusts Innovationsprogram 2019, varför sökte du till programmet?

"Innovationsprogrammet passade mig väldigt bra då jag under en lång tid upplevt att jag suttit fast och till och med tvivlat en del på möjligheterna att utveckla en produkt av något som ingick i min vardagliga ´praktik´. Jag behövde utmanas och befrukta denna idé i ett nytt sammanhang.

I princip har jag i flera år använt steksmeten i mina restauranger. Jag har laborerat med baljväxter i många år och grundreceptet har väl justerats och ändrats på vägen. Själva idén som jag kom till MatLust med var just en ”bas-smet” som jag kände hade en plats att fylla, antingen i livsmedelshyllorna eller i de professionella köken. Själva formen – Struten – kom en bit in i Innovationsprogrammet, i dialog med en testpanel."

Hur hjälpte programmet dig med att utveckla din produkt?

"Genom testpaneler, diskussioner och framförallt genom att bevittna andra programdeltagares ´resa´ fick jag möjlighet att justera recept och utformning till det bättre. Produkten genomgick inte bara en delvis förändring vad gäller råvaror utan fylldes även med rika insikter och tankar."

Vad var det viktigaste du fick med dig från programmet?

"Blandningen av de olika stegen var bra och det kändes verkligen exklusivt och generöst att få inblick och råd från så skickliga och drivna människor som samlats i programmet. Att flertalet träffar förlagts on-site (på bl.a. Paradiset, Sweden FoodTech, Restauranglabbet m.m.) bidrog inte bara till en seriös prägel men gav insikter och insyn i andra aktörers situation.

Programmet var väl genomfört med fin dramaturgi i stegen. Både programmets ledare och panelen som vi presenterade för på Demo Day har varit nyttiga och lärorika inslag."

Sedan Daniel deltog i innovationsprogrammet 2019 har han startat upp företaget Jordnära Mat Sverige AB tillsammans med ett antal andra personer med expertis inom olika områden; reklam, processutveckling m.m. Fokus ligger på den veganska steksmeten och roliga, kompletterande såser, som "Gudomlig Aioli" och "Grymt god tomatsås".

Med Jordnära deltog han också i tävlingen Ät!Stockholm 2020, och kom på tredje plats. Juryns motivering löd: “Proteinbomb med innovationshöjd i en lätthanterlig kostym. 2.0 i vegansortimentet. Ger bonden en ny söt gröda att odla. Helt enkelt en verkligt flexibel smet.”.

Och nu, under våren 2021, deltar Daniel med sin veganska steksmet i MatLusts testbädd, med målet att skapa en produkt lämplig för storkök, inte minst i offentlig sektor.

Kort sagt, verksamheten växer och den veganska steksmeten a.k.a. Struten som idag säljs på REKO-ringar runt om i Sverige och i ett fåtal utvalda butiker, är på god väg att etablera sig ordentligt på marknaden.

"Innovationsprogrammet är den enskilt största anledningen till att Struten ens existerar. Det finns så många uppslag och vägar som har öppnats tack vare denna produkt."

Fakta:

Vill du också anmäla intresse för MatLusts Innovationsprogram som startar i höst?

Läs mer om programmet och hur du anmäler dig här.

Foto: Fredrik Sederholm

Ida de Oquiñena (föräldraledig)

Kommunikation & sociala medier, MatLust Utvecklingsnod
Tel: 08-523 064 42
E-post

Uppdaterad: 5 juli 2023
Dela: 
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram