Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaOmtag Nu loggaEU, logo
MatLust, logosymbol

Så blir den växtbaserade skolmaten hälsomässigt hållbar – fokus på järn och zink

5

OKT

Datum: 5 okt 2022

Tid: 15.00–16.00

Plats: Zoom

Länk till seminariet skickas till alla anmälda den 4 oktober.

Aktiviteten går inte längre att anmäla sig till.

Många inom offentliga måltider arbetar med att öka andelen växtbaserad mat för att minska matens klimatpåverkan. Andelen unga som vill äta en uteslutande vegetarisk eller vegansk kost ökar också. Men vad behöver vi tänka på när vi byter till mer växtbaserad mat? Och hur försäkrar vi oss att skolmåltiden ger tillräckliga mängder av de viktiga mineralerna järn och zink?

Seminariet riktar sig i första hand till dig som arbetar med skolmåltider, men välkomnar alla intresserade att delta.

Under seminariet kommer vi få en kort genomgång av kunskapsläget inom växtbaserad kost i en svensk kontext med fokus på skolmåltiden. Hur påverkar antinutrienter i spannmål och baljväxter upptaget av mineraler? Vad kan vi göra för mineralerna i den växtbaserade maten ska bli tillgängliga?

Vi kommer få konkreta tips på vad man kan göra i beredning och komposition av måltiden för att bättre möta behoven av järn och zink. Vi kommer även berätta om en innovation som gör spannmålens naturligt förekommande mineraler tillgängliga i nivåer som liknar upptaget från kött.

Det kommer finnas tid för deltagarna att ställa frågor och bidra med sina tankar och tips – så kom, delta och diskutera hur vi gör den växtbaserade maten även hälsomässigt hållbar!

Medverkande

Medverkande är Kerstin Fredlund, medicine doktor, grundare av det vetenskapsbaserade företaget Hidden in Grains, Veronica Öhrvik, agronomie doktor, projektledare inom Axfoundations programområde Framtidens mat, och Åsa Silfwerbrand, kökschef och måltidsutvecklare i Södertälje kommun.

Arrangörer

Seminariet samarrangeras av Södertälje kommun, Hidden in Grains och Axfoundation som gemensamt driver det Vinnovafinansierade projektet Mineralskiftet: fullkorn med optimerad tillgänglighet av mineraler.

Välkommen!

Uppdaterad: 18 november 2022
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram