Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaEuropeiska unionens logotyp
MatLust, logosymbol

(FULLBOKAD) Mångfald i det nordiska skafferiet & Finalen av Matverk Stockholm

27

NOV

Datum: 2018-11-27

Tid: 08:30–16:00

Plats: Södertälje Science Park, Kvarnbergagatan 12, Södertälje

(Konferensen är fullbokad och anmälan har stängts.) Konferensen är kostnadsfri och vänder sig i huvudsak till företag inom livsmedelsnäringen. Arrangörer: MatLust och Länsstyrelsen i Stockholms län.

Aktiviteten går inte längre att anmäla sig till.

(OBS. Konferensen är fullbokad och anmälan har stängts.)

Välkommen till en heldag där vi genom inspiration, trendspaningar och workshops utforskar mångfalden i det nordiska skafferiet! Vilka nya innovativa smaksensationer kan vi skapa utifrån våra nordiska odlingsförutsättningar, som också bidrar till långsiktigt hållbara livsmedelssystem?

Vi välkomnar särskilt livsmedelsföretagare. Som deltagare får du en uppdatering om vad som händer inom livsmedelsområdet och ny inspiration, kunskap och nätverkande för att utveckla dina produkter och verksamheter.

Under dagen går också finalen av innovationstävlingen Matverk Stockholm av stapeln, så räkna med gott om nya idéer och smakupplevelser!

 

Program 27 november

08.30 Frukost

Moderator: Lydia Capolicchio

09.00 Välkommen!
Rickard Sundbom, stadsdirektör i Södertälje kommun, Sara Norman, Handläggare landsbygdsutveckling, Länsstyrelsen i Stockholm, och Sara Jervfors, projektchef MatLust & kostchef, Södertälje kommun.

09.15 Final i Matverk Stockholm – pitcharna
Tävlingsbidragen; tio nya innovativa produkter pitchar inför såväl en smak-  som marknadsjury.
Smaka på tävlingsbidragen och mingla med de tävlande.

10:45 Mångfald i det nordiska skafferiet – exempel och inspiration

Vad är hållbar kost utifrån våra nordiska förutsättningar? Johanna Björklund är docent i miljövetenskap och programansvarig för Måltidsekologprogrammet vid Örebro universitet. Johannas forskning har fokus på hållbar mat med en tvärvetenskaplig inriktning och målet att bidra till kunskap för en hållbar samhällsförändring.

Fredrik Kämpenberg inspirerar oss kring råvaror, smaker och marknadsmöjligheter som det nordiska skafferiet har att erbjuda. Fredrik rör sig land och rike runt och har flippat burgare i Åre, varit kostchef i en kommun, bär på titeln ”företagskock”, agerar kursledare och skapar nya koncept för växtbaserad och klimatsmart mat. Han är Progress Chef på Food for Progress, men också involverad i forskningsprojekt och offentlig gastronomi.

Kenneth Bäckvall, VD för Centrala Partihallen AB som upphandlas av Södertälje kommun inom frukt och grönt, berättar om hur företaget arbetar med att möta kommunens krav på bl.a. säsongsanpassning och spårbarhet.

Sara Jervfors, projektchef MatLust & kostchef, Södertälje kommun, berättar om pågående arbeten med hållbar och innovativ upphandling med målet att få fler hållbara produkter med lokal förankring på den offentliga tallriken.

11:45 Lunch   

13:00 Prisutdelning i Matverk Stockholm
Landshövding Sven-Erik Österberg och Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, delar ut pris till vinnarna av Matverk Stockholm 2018.

13:45 – 15:45 Produkterna i det nordiska skafferiet: Potential – Produktion – Marknad

Tre workshops som fokuserar på tre olika produktgrupper och deras potential för produktion och marknadsmöjligheter. Som deltagare väljer man en av dessa workshops.

Kött: Hur produceras hållbart kött av hög kvalitet här i Sverige? Vad letar matlagarna efter och hur kan samarbetet med producentledet utvecklas? Vad säger marknaden? Den här workshopen sätter fingret på kvalitetsfrågorna kring köttet och dess roll i gastronomin. Men inte nog med det – det blir smakprover också! Workshopen drivs av Stefan Eriksson, Årets Kock 2005 och provningsledare på Exceptionell Råvara, och Erika Olsson, lantbrukare från Vreta Gård i Tystberga och även hon representant för Exceptionell Råvara.

Läs mer här

Baljväxter & cerealier: Vad efterfrågar konsumenter för baljväxter och cerealier? Hur hänger svenskodlade baljväxter och cerealier ihop med framtidens utmaningar kring miljö och hälsa? Tre företag presenterar nya, spännande produkter baserade på svenskodlade råvaror.  Vi för gemensam dialog kring hur vi kan öka intresset, marknaden och användningsområde för cerealier och baljväxter. Det blir också provsmakning av läckerheter på dessa produkter. Workshopen modereras av Charlotte Bladh André, VD för Organic Sweden.

Läs mer här

Frilandsgrönsaker: Vi äter mer och mer grönsaker och efterfrågan på lokalt och ekologiskt odlat ökar ständigt. Samtidigt minskar den fältmässiga frilandsodlingen av basgrönsaker i Mellansverige. Vilka är orsakerna och hur kan vi gynna produktionen av näringstäta grönsaker? Vi möter experter från de olika leden; odlare, odlarföreningar, rådgivare, grossister, detaljhandel, offentlig måltidsverksamhet m.fl. och samtalar om framtidsutsikter och strategier för en stärkt branschutveckling. Dessutom blir det spännande kålrotsprovning under ledning av Kålrotsakademin!

Läs mer här

16:00 Slut

Här finns stöd för ditt företag. Under hela dagen har du tillgång till MatLusts experter som berättar om kostnadsfria utvecklingsmöjligheter för ditt företag. Hållbarhet och tillväxt är vårt fokus.

MATLUST OCH LÄNSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LÄN ÖNSKAR DIG VÄLKOMMEN DEN 27 NOVEMBER!

 

Uppdaterad: 9 oktober 2018
Dela: 
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram