Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaEuropeiska unionens logotyp
MatLust, logosymbol

Södertälje och MatLust är värd för regional FAO-dialog inför Food Systems Summit 2021

I september 2021 bjuder FN in till ett toppmöte om livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021 (FSS), i syfte att förändra våra livsmedelsystem till att bli mer hållbara.

Södertälje kommun och Projekt MatLust har fått äran att stå värd för en regional dialog, som tillsammans med ytterligare en regional dialog (som arrangeras av Härnösands kommun) och Regeringskansliets nationella dialog som hölls den 25 januari ska rapporteras som en del av förberedelserna inför FN:s toppmöte om livsmedelssystem: Food Systems Summit (FSS) 2021.

Den regionala dialogen 24 mars arrangeras av Projekt MatLust och Södertälje kommun i samarbete med Regeringskansliet och United Nations Food Systems Summit 2021.

Dialogens syfte

Globalt produceras tillräckligt med livsmedel. Samtidigt påverkar dagens produktion och konsumtion av livsmedel både klimat och miljö och bidrar även i många fall till felnäring och ohälsa. Livsmedelssystemen behöver därför transformeras så att maten vi äter framställs och konsumeras på ett hållbart sätt ur alla tre hållbarhetsdimensionerna.

Detta är inte en lätt uppgift – vad är egentligen ett livsmedelssystem och hur ska man åstadkomma en sådan systematisk förändring? Hur ser förutsättningarna ut i Sverige och vilka förändringar behöver vi göra för att säkerställa ett livsmedelssystem som ger näringsriktig mat, ger producenterna tillräckligt betalt, förbättrar hälsan, skyddar miljön och bidrar till ett förbättrat klimat – både i Sverige och i världen? Livsmedelssystemets betydelse för möjligheterna att nå de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030 har allt mer kommit i fokus. FN:s generalsekreterare António Guterres har därför tagit initiativ till ett toppmöte om livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021 (FSS).

Samtliga medlemsländer har uppmanats att arrangera nationella och regionala dialogmöten om hållbara livsmedelssystem (Food Systems Summit Dialogues) som en förberedelse inför toppmötet. Per Callenberg, statssekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson och ordförande i Svenska FAO-kommittén, kommer i samarbete med Projekt MatLust och Södertälje kommun med kommunstyrelsens ordförande Boel Godner i spetsen att arrangera en stimulerande eftermiddag om framtidens livsmedelssystem den 24 mars 2021.

"Toppmötet är ett viktigt avstamp i arbetet mot hållbar utveckling både i Sverige och på global nivå. MatLust och Södertälje kommun har konkret och framgångsrikt visat hur samverkan och dialog kan skapa förutsättningar för förändring och därför är jag mycket glad för att genomföra den här dialogen tillsammans”, säger Per Callenberg.

Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (s) i Södertälje, fortsätter:

"Södertälje kommun har en lång tradition av att arbeta med hållbara livsmedel och vi gläds åt att bidra till FN:s toppmöte genom att arrangera denna regionala dialog.”

Utgångspunkten för dialogen kommer vara FAO-kommitténs nyutkomna skrift Hållbara livsmedelssystem – kunskap, innovation och samarbete. Vi kommer under dialogen att diskutera hållbara livsmedelssystem ur ett regionalt perspektiv och medverka till att forma Sveriges bidrag för FN:s toppmöte om hållbara livsmedelssystem 2021. Dialogen hålls med endast särskilt inbjudna deltagare och gruppen är brett sammansatt för att fånga upp så många perspektiv som möjligt. Under ledning av moderator Lovisa Madås från kunskaps- och mediebolaget AGFO, ska vi synliggöra svårigheter, hitta möjligheter och identifiera transformativa initiativ för en mer hållbar framtid.

Sara Jervfors, kostchef i Södertälje kommun och projektchef för MatLust, är praktiskt ansvarig för den regionala dialogen den 24 mars.

"Vi ser förstås detta som ett kvitto på att både näringslivsprojektet MatLust och Södertälje kommun gör viktiga och uppskattade saker för omställningen till ett mer hållbart livsmedelssystem. Nu ska vi nyttja det stora nätverk vi skapat för att skapa en konstruktiv och framåtriktad dialog den 24 mars”, säger Sara.

Här kan du läsa vårt pressmeddelande.

Läs mer om Sveriges åtaganden inför Food Systems Summit 2021 på Regeringens hemsida.

Läs mer om Food Systems Summit 2021 på FN:s hemsida.

Sara Seing

Verksamhetschef, MatLust Utvecklingsnod & Kostchef, Södertälje kommun
Tel: 08-523 064 66
E-post

Sandra Sjöholm

Tävlingskoordinator, Ät!Stockholm & Testbädd, MatLust Utvecklingsnod
Tel: 0766-96 02 62
E-post

Ida de Oquiñena (föräldraledig)

Kommunikation & sociala medier, MatLust Utvecklingsnod
Tel: 08-523 064 42
E-post

Uppdaterad: 5 juli 2023
Dela: 
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram