Hoppa till huvudinnehållet
MatLust, logoEU, logo
Meny
MatLust, logosymbol

Här finns den hållbara maten i Södertälje

(Pressmeddelande från MatLust, 160901)

Coop Forum Genetaleden, Reko Ekologisk Mat & Hälsa, ICA Maxi Södertälje, Coop Järna och Nibble Handelsträdgård. De är några av Södertäljes butiker som erbjuder ett stort sortiment av hållbara livsmedelsprodukter till sina kunder.

Projekt MatLust, som arbetar för en mer lönsam och hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen, har genomfört en inventering av hållbara livsmedel i butiker i Södertälje. 30 butiker och 45 produkter har kartlagts. Bland dessa finns cerealier, frukt & grönt, fisk, kött & chark, mejeriprodukter samt kolonialvaror.

Resultatet? Södertälje har ett relativt stort utbud av hållbara livsmedelsprodukter.

”Kartläggningen har två viktiga syften; dels upplysa konsumenter om var de hittar bra utbud av hållbara produkter, dels trigga butikerna att hela tiden bli bättre i sitt hållbarhetsarbete”, berättar Jenny Isenborg Sultan som är ansvarig för kartläggningen på projekt MatLust.

Sammantaget har förekomsten av 45 produkter – som bör finnas som ekologiska, Fairtrade- eller MSC-märkta – undersökts. Förutom antal produkter har också täckningsgraden när det gäller olika produktgrupper undersökts – liksom kvaliteten på hyllmärkningen.

”Södertäljes butiker ligger bra till när det gäller miljömärkta livsmedel och visar upp ett relativt brett och djupt sortiment”. säger Eva Fröman på Ekomatcentrum som har genomfört kartläggningen på uppdrag av projekt MatLust.

När det gäller antalet ekologiskt certifierade produkter hamnar Coop Forum Genetaleden, Reko Ekologisk Mat och Hälsa, ICA Maxi Södertälje och Coop Järna i topp.

Annika Gustavsson, butikschef på ICA Maxi Södertälje, välkomnar kartläggningen:

”Vi vill alltid bli bättre och värdesätter verkligen den här kartläggningen. Vi har tidigare gjort jämförelser med våra konkurrenter själva, men det tar mycket tid i anspråk. Med den här kartläggningen får vi både ett bra jämförelseunderlag och inspiration att bli ännu bättre”.

ICA Maxi Södertälje hamnar konsekvent högt upp i kartläggningen, både vad gäller antal produkter och vad gäller täckningsgrad inom olika produktgrupper.

”Vi har bland annat gjort en stor satsning på ekologiskt kött, som har varit framgångsrik”, berättar Annika Gustavsson. ”Vi ger det ekologiska köttet bästa platsen i charkdisken och på det sättet bidrar vi till att göra kunderna mer uppmärksamma på det utbudet.”

Inom ett område – kvaliteten på hyllmärkning och skyltning av ekologiska produkter – var det dock en annan butik som stack ut. Endast en av de 30 butikerna får omdömet ”Mycket bra”.

”Jätteroligt, och ett kvitto på att vi gör bra saker”, säger Dennis Jonsson, butikschef på Willys Södertälje Weda. ”Vi jobbar aktivt med skyltning och hyllmärkning och jag har turen att få arbeta tätt tillsammans med en väldigt duktig och engagerad miljöansvarig i de här frågorna. För oss är det viktigt att ha en bra skyltning, både för våra kunder och för att det gynnar våra affärer.”

När det gäller produktutbudet hamnar Willys Weda Södertälje runt 10:e plats inom de flesta parametrar av kartläggningen.

”I vårt sortiment är vi ganska styrda av Willys centrala organisation”, säger Dennis Jonsson. ”Men Willys är duktiga på hållbarhetsfrågor och jag tror det kommer hända mycket inom det sortimentet de kommande åren. Här i Weda har vi bara satsat medvetet på att ta in fler ekologiska produkter i ett år. Om ett par år har vi inte bara kommit i fatt många konkurrenter, utan även gått om dem. Det är vårt mål.”

I bifogad rapport finns mer information om kartläggningen. I och med en uppföljning och utvidgning under hösten kommer MatLust att producera fler rapporter och analyser av arbetet. Under hösten ska också en liknande kartläggning göras av Södertälje kommuns restauranger.

Exempel från rapporten: Tio-i-topp: utbud av ekologiskt certifierade produkter. Antalet produkter visas inom parentes.

  1. Coop Forum Genetaleden (380)
  2. Reko Ekologisk Mat och Hälsa (373)
  3. Maxi ICA Stormarknad (371)
  4. Coop Järna (354)
  5. Nibble Handelsträdgård (331)
  6. Coop Konsum Folkparken (262)
  7. ICA Supermarket Järna (253)
  8. Willys Södertälje Hamn (236)
  9. Coop Konsum Södertälje C (227)
  10. ICA Supermarket Weda (225)

För mer information, kontakta oss gärna:

Jenny Isenberg Sultan, projektkoordinator, MatLust och ansvarig för marknadskartläggningen.
Tel: 08-523 065 68, e-post: jenny.isenborg@sodertalje.se.

Eva Fröman, projektledare på Ekomatcentrum som genomfört kartläggningen på uppdrag av projekt MatLust.
Tel: 070-779 59 90, e-post: eva@ekomatcentrum.se.

Sara Jervfors, projektchef MatLust samt kostchef i Södertälje kommun.
Tel: 08-523 064 66, e-post: sara.jervfors@sodertalje.se.

Daniel Dworetsky, kommunikatör, MatLust.
Tel: 08-523 048 05, daniel.dworetsky@sodertalje.se.

Uppdaterad: 4 september 2019
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin
searchbarscross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram