Hoppa till huvudinnehållet
EU, logo
Meny
MatLust, logosymbol

Här finns den hållbara maten i Södertälje och Haninge

MatLust har precis genomfört flera omfattande kartläggningar tillsammans med Ekomatcentrum. Livsmedelsbutiker och restauranger i Södertälje och Haninge har inventerats när det gäller områden som miljömärkning, ekologisk märkning och Fairtrademärkning. Butikerna har också bedömts utifrån kvalitet på skyltning och hyllmärkning och restaurangerna har svarat på frågor kring utbud av vegetariskt och närproducerat.

Målet med dessa kartläggningar är att uppmärksamma och inspirera näringslivet att arbeta med hållbarhet – och att ge konsumenterna vägledning kring var den hållbara maten finns. Vi på MatLust hoppas och tror att såväl butikerna och deras kunder och restaurangerna och deras gäster kan sporra varandra i en riktning mot en ännu mer hållbar livsmedelsnäring.

Den 15 och 16 december begav sig MatLust och Ekomatcentrum ut för att dela ut diplom till de butiker står ut lite extra och som kan inspirera andra – både i Södertälje och i Haninge.

Butikerna själva uppskattade uppmärksamheten och gav alla uttryck för en ambition att arbeta aktivt med hållbarhet. Här är ett par exempel:

Vi har 40 % ekologiskt. Det gör oss bäst i hela Sverige. Vill man handla ekologiskt finns det inget bättre ställe att gå till.”
/Jonas Johansson, butikschef, Coop Konsum Järna, Södertälje


"Vi ökar vår ambition varje år när det gäller ekologiskt. Vi satsar också mycket på matsvinnet och har ett samarbete med Pingstkyrkan där vi skänker bort bra mat som vi annars hade fått kasta.”

/Mikaela Eidebo, butikschef, Willys Södertälje Hamn


”Jag är glad och stolt över att vi är starka inom det här området och som butik vill vi verkligen bidra till arbetet för hållbar utveckling här i kommunen.”

Mia Andersson, butikschef, Coop Forum Haninge

”Vi jobbar aktivt med olika aspekter av hållbarhet, sedan början av det här året gör vi en storsatsning på att minska matsvinnet som vi kallar Svinnsmart.”
Charlie Boström, butikschef Willys Port 73, Haninge

(På bilden högst upp syns Pernilla Weinfors, butikschef på Stora Coop Södertälje.)

Här kan du läsa mer om kartläggningen

Livsmedelsbutiker

Södertälje:

Haninge:

Restauranger

Södertälje:

Haninge:

Alla fotografier är tagna av Fredrik Sederholm.

Uppdaterad: 31 augusti 2021
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin
searchbarscross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram