Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaOmtag Nu loggaEU, logo
MatLust, logosymbol

Södertälje som regional utvecklingsnod – vilken resa!

20

OKT

Datum: 20 okt 2021

Tid: 12.00–12.45

Plats: Seminariet sker via Zoom.

Länk skickas till alla anmälda 211019.

Aktiviteten går inte längre att anmäla sig till.

Ladda ner Jenny Norrbys masteruppsats här

Idag är Södertälje en given referenspunkt när man pratar om såväl hållbarhet i offentliga måltider som recept för framtidens hållbara livsmedelssystem. Men hur kom man dit? Välkommen på lunchseminarium den 20 oktober!

Det är knappast någon hemlighet att maten vi äter har en inverkan på vår miljö och vårt klimat. För att nå klimatmålen krävs en beteendeförändring i hur vi konsumerar mat, något som genom den offentliga måltiden skulle kunna etableras i tidig ålder.

Södertälje kommun var tidiga med att inse detta. Redan 2001 togs det politiska beslutet att använda den offentliga måltiden som ett verktyg i kommunens hållbarhetsarbete. Sedan dess har Södertälje arbetat med att successivt öka såväl kvalitet som hållbarhet i de offentliga måltiderna – ett arbete som har genererat både utmärkelser och uppmärksamhet, både i Sverige och utomlands.

I sin masteruppsats "Navigating the transformation to sustainable public meals" har Jenny Norrby från Stockholm Resilience Centre kartlagt Södertälje kommuns transformation av de offentliga måltiderna. Utifrån det politiska beslutet 2001 har kommunen genomgått en omorganisation som lett till bättre kvalitet, mer hållbara livsmedel och en konsekvent uppföljning av uppsatta volymmål.

Som grund för arbetet finns det forskningsbaserade konceptet Diet for a Green Planet som Södertälje kommun implementerat och arbetar med sedan 2010.

2015 startades EU-projektet MatLust med målet att etablera Södertälje som en regional utvecklingsnod för hållbara livsmedel – och idag fortsätter det arbetet genom MatLust Utvecklingsnod.

Vid lunchseminariet den 20 oktober berättar Jenny Norrby mer om sin kartläggning av det arbete som lett till att Södertälje idag är en given referenspunkt när man pratar om såväl hållbarhet i offentliga måltider som recept för framtidens hållbara livsmedelssystem.

Jenny Norrby, masterstudent på Stockholm Resilience Centre.

Vid seminariet deltar även Sara Jervfors, kostchef i Södertälje kommun och ansvarig för MatLust Utvecklingsnod – och den som tydligast personifierar Södertäljes resa från en kommun bland andra till en regional utvecklingsnod för hållbara livsmedel.

Välkommen!

Uppdaterad: 30 september 2021
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram