Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaOmtag Nu loggaEU, logo
MatLust, logosymbol

Nya vägar till lönsamhet

Datum: 2017-11-28

Tid: 09:00–16:00

Plats: Tom Tits Experiment, Storgatan 33, Södertälje

Kostnadsfritt deltagande. Frukost serveras från 08:30. Primär målgrupp: små och medelstora livsmedelsföretag. Arrangörer: MatLust och Länsstyrelsen i Stockholms län.

Aktiviteten går inte längre att anmäla sig till.

Välkommen till en heldag fylld till bredden av matinnovationer, företagsstrategier, nätverkande och samverkan. Vi inspirerar både hjärnceller och smaklökar.

Program

Moderator: Lydia Capolicchio

Kl. 09:00: Välkommen

Södertäljes näringslivschef Karin Voltaire och Ulrika Geber, landsbygdsdirektör, hälsar välkommen.


Kl. 09:15-11:00: Final i Matverk Stockholm - pitcharna

Nya matinnovationer presenteras – alla med smak av Stockholm. Du lyssnar på pitcharna kl. 09:15-10:30, smakar på tävlingsbidragen och minglar med de tävlande kl 10:30-11:00. Matverk Stockholm arrangeras av MatLust och Länsstyrelsen i Stockholm.


Kl. 11:00-12:00: Berika ditt företag

Välj bland fyra olika seminarier/workshops. Vad behöver ditt företag för att utvecklas och ta nästa steg?

Alt. 1. Hur ser ditt personalbehov ut? Nu och framöver? (begränsat antal platser)
Svårt att hitta folk? Här träffar du människor som vill jobba med mat. Du som företagare står i centrum och blir intervjuad av potentiella medarbetare. Du deltar i en kreativ miniworkshop kring hur bemanningen skulle kunna underlättas inom livsmedelsbranschen. Och du får reda på hur arbetsmarknadsprojektet MAP 2020 kan hjälpa dig att hitta rätt kompetens och stötta dig med administration och myndighetskontakter. Helt kostnadsfritt. Leds av Södertäljeentreprenören Maria Carapi.

Alt. 2. Effektivisera dina processer – spela lean-spel för ökad kunskap kring processeffektivisering (begränsat antal platser)
Här får du en timmes crash course i vad lean kan göra för ditt företag. En ögonöppnare kring slöseri – och dessutom väldigt roligt. Leds av lean-experten Eric Kimsjö från Scania som är världsberömt för effektiva processer och framgångsrikt förbättringsarbete.

Alt. 3. Måltidsturism som möjlighet för affärs- och landsbygdsutveckling
Attraktionskraften i god och hållbar mat växer och måltidsturism är en stor möjlighet för landsbygdsföretag att växa. Här får du inspireras och diskutera utifrån två spännande presentationer. Margareta och Göran Hoas berättar om sin framgångssaga med företaget Lilla Bjers på Gotland med ekologisk trädgårdsproduktion, gårdsbutik och inte minst prisbelönta Lilla Bjers Gårdskrog. Mats Thorburn från Fjärdhundraland berättar om framgångsrik samverkan där företag inom måltidsturism och natur och kultur får besöksnäringen på den uppländska landsbygden att blomstra.

Alt. 4. Måltiden i förändring – Matrapporten 2017
Pontus Dahlström, byråchef på branschledande Food & Friends ger dig insikter och inspiration kring svenskarnas matvanor. Matrapporten 2017 är en undersökning om hur vi handlar, lagar och äter mat i Sverige. I år undersöker den också en del matmyter: lägger vi verkligen allt mindre tid på att laga mat, är middagen bara till för att ätas så snabbt som möjligt och vad driver ensamätandet?


Kl. 12:00-13:15: Framtidens hållbara lunch – Södertäljerullen

Södertäljerullen är ett samarbete mellan MatLust och mästerkocken Mathias Dahlgren. Södertäljerullen innehåller nya hållbara livsmedel baserade på svenska råvaror i kombination med invandrade matkulturer – ett koncept för en hållbar livsmedelskedja. Produkterna är framtagna i MatLusts testbädd, ett unikt samarbete mellan offentlig sektor och näringsliv där skolkockar och livsmedelsentreprenörer utvecklar nya produkter i samverkan.


Kl. 13:15-13:45: Final i Matverk Stockholm - prisudelningen

T.f. landshövding Åsa Ryding och Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, delar ut priset till det tävlande lag som ska representera Stockholm i nationella finalen av Matverk.


Kl. 14:00-16:00: Lönsamheten i livsmedelskedjan

Lyssna till experter och företag som ger dig olika perspektiv och erfarenheter kring var lönsamheten i livsmedelskedjan finns och vilka vägar som finns för att nå den.

14:00-14:30 Digitalisering av livsmedelskedjan – en rakare väg från jord till bord
Lyssna till när Per Möller, seniorkonsult på Macklean, berättar om digitaliseringen av livsmedelskedjan och de utmaningar som följer med den. Utvecklingen driver fram ett efterfrågestyrt samhälle, där information kopplas direkt till konsument från ursprunglig producent. Det får betydande konsekvenser för livsmedelskedjans utformning – och samtliga aktörer behöver se över sin position i kedjan.

14:30-15:00 Fika. Njut av ett dignande fikabord signerat Printz Bageri, Konditori Genuin och Tom Tits.

15:00-15:30 Företagens egna berättelser
Johannes Cullberg från Paradiset, Maria Printz från Printz Bageri och Kostas Foutsitzidis och Marija Bogdanovic från Konstantine's. Tre företag, på olika platser i livsmedelskedjan och med olika resor framför sig, berättar om sina strategier för att nå ökad lönsamhet.

15:30-16:00 Lönsamhet i en (o)hållbar livsmedelskedja – idag och imorgon
Jakob Söderberg, chef för affärsrådgivning på LRF Konsult, ger oss viktiga insikter i var lönsamheten i livsmedelskedjan finns – och varför det ser ut som det gör. Och ännu viktigare – var lönsamheten kommer finnas imorgon, hur kedjan kan bli mer hållbar och hur företagare ska tänka för att hitta sin position i en sektor som står inför stora förändringar.

Här finns stöd för ditt företag. Under hela dagen har du tillgång till MatLusts experter som berättar om kostnadsfria utvecklingsmöjligheter för ditt företag. Hållbarhet och tillväxt är vårt fokus.


MatLust och Länsstyrelsen i Stockholms län önskar dig välkommen den 28 november!

Uppdaterad: 31 oktober 2017
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram