Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaEuropeiska unionens logotyp
MatLust, logosymbol

Logistik – hur får vi till smartare lösningar?

8

JUN

Datum: 8 jun 2020

Tid: 10.00–11.45

Plats: Seminariet sker digitalt

Aktiviteten går inte längre att anmäla sig till.

På detta webbsända seminarium kommer vi tillsammans med forskare och företagare diskutera smarta logistiklösningar för mindre producenter och mer lokal distribution av mat.

Mer lokal mat ligger högt på mångas önskelista men hur kan det gå till i praktiken?
Den 8 juni kl. 10.00-11.45 gästas MatLust av logistikforskaren Kristina Liljestrand och gör en djupdykning i forskningen kring logistiklösningar för småskaliga livsmedelsproducenter.

Vi kommer också få höra några aktörer berätta om sina logistiktjänster och erbjudanden:

  • Julia och Johan Wikström presenterar foodtechbolaget Snömoln i Norden AB, som är en datadriven beställningsplattform mellan lokala livsmedelsproducenter och restauranger.
  • Marie Lavén från Biofood, som är en ledande livsmedelsimportör och -distributör av ekologiska livsmedel, bjuder in mindre livsmedelsproducenter till samarbete som innefattar bland annat lager, distribution, direktförsäljning till dagligvaruhandeln, marknadsföring och mycket mer. Målsättningen är att fler lokala och hållbara produkter ska nå butikshyllorna.

En utmaning som ofta diskuteras kring lokal mat är logistiken och den innefattar att det ska finnas smidiga system för säljare och beställare, information om tillgänglighet, behov och villkor ska vara lätt att få vid rätt tidpunkt, transportlösningarna förväntas vara klimatsmarta och effektiva och matsvinnet minimeras. Det kommer också att finnas utrymme för deltagarna att ställa frågor!

Om deltagarna i seminariet

Kristina Liljestrand är teknologie doktor i logistik och har bland annat forskat på hur livsmedelsproducenter, grossister och detaljister kan minska matsvinn och klimatpåverkan från transporter i sina logistiksystem. Hon arbetar på Chalmers Industriteknik med logistikupplägg och affärsmodeller för att skapa cirkulära system. Under webbinariet kommer hon att visa resultat och logistikupplägg från projektet Lokal Meny som vill öka andelen lokal mat på restaurangers menyer.

Julia Wikström är VD och Johan Wikström är marknadschef på Snömoln i Norden AB. Snömoln i Norden AB är en datadriven beställningsplattform mellan lokala livsmedelsproducenter och restauranger. Snömoln ser till att producenter säljer mer och slänger mindre genom att matcha deras produkter med restaurangernas behov. Samtidigt som de hjälper restauranger att hitta billigare, mer lokala och hållbara produkter. 

Marie Lavén är ägare och VD på Biofood och har arbetat i företaget sedan 1993. Biofood erbjuder Sveriges bredaste sortiment av ekologiska livsmedel och representerar runt 100 varumärken samt det egna varumärket Biofood. Företaget levererar till såväl dagligvaruhandeln (DVH) som till hälsokostbutiker, restauranger, caféer och gym. Affärsidén är att erbjuda & distribuera ett brett sortiment av ekologiska, naturliga, rättvisa & hållbara produkter av bästa kvalitet inom kost och hudvård – tillgängligt för alla.

Missa inte detta!

Maria Micha

Projektledare, Mission Matmiljö, Lokal mat för lokala marknader m.fl. Forskningsrelaterade samarbeten, MatLust Utvecklingsnod
Tel: 08-523 064 40
E-post

Uppdaterad: 27 maj 2020
Dela: 
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram