Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaEuropeiska unionens logotyp
MatLust, logosymbol

Kapitalanskaffning för hållbara matföretag

13

SEP

Datum: 13 sep 2019

Tid: 13.15–14.45

Plats: Varma Kök Skillebyholm, Järna

Föredraget är på tyska och översätts till svenska av tolk. Frågor kan ställas på svenska eller engelska. Föreläsningen är kostnadsfri och MatLust bjuder på enklare fika. Lunch ingår ej i eventet, men för den som vill serverar Varma Kök ekologisk lunchbuffé för 140 kr. Läs mer

Aktiviteten går inte längre att anmäla sig till.

Välkommen på en inspirerande föreläsning om finansiering av gröna företag. Du får lyssna till entreprenören och trädgårdsmästaren Christian Hiss från Tyskland som är i Sverige för att delta i Vreta Klusters och Cleantechs Kapitaldag för gröna företag. Christian Hiss är grundare av företaget Regionalwert AG (RWAG), ett aktiebolag för riskkapital. Han har fått flera utmärkelser för sitt arbete, bland annat Årets sociala entreprenör i Tyskland.

Christian kommer att berätta om hur engagerade människor i Freiburg i Tyskland investerar långsiktigt för god mat och en levande hembygd – ett upplägg att inspireras av här i Sverige?

Christian såg tidigt svårigheterna med att framgångsrikt planera och driva ett småskaligt jordbruksföretag. Istället för att ta över familjegården grundade han RWAG – ett aktiebolag som sedan 2006 investerar i lokala företag som ägnar sig åt produktion, förädling och försäljning av mat på ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart sätt.

I stället för att investera i anonyma gröna investeringsportföljer med effekter som är svåra att mäta, erbjuder RWAG investerare möjlighet att investera i sin egen region och förbli nära kopplade till sina investeringar. Noggranna affärsmässiga bedömningar minimerar risken att man satsar på företag som har för dåliga förutsättningar att lyckas. En viktig princip är att företag i hela värdekedjan ska ingå. Drygt ett tjugotal företag ingår för närvarande i RWAG, bland annat grönsaksodlare, svinuppfödare, butiker och restauranger.

Uppdaterad: 4 september 2019
Dela: 
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram