Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaOmtag Nu loggaEU, logo
MatLust, logosymbol

Fullkorn räddar liv – men nio av tio får i sig för lite

19

SEP

Datum: 19 sep 2019

Tid: 13.45–16.30

Plats: Foodtech Village, Söderhallarna, Medborgarplatsen 3, Stockholm

Fullsatt!

Kostnadsfritt. Främst för små och medelstora livsmedelsföretag, men andra intresserade är också välkomna. MatLust bjuder på fika.

Aktiviteten går inte längre att anmäla sig till men skicka gärna ett mail till oss om du vill stå på väntelistan. Vi återkommer om det blir en ledig plats.

Visste du att 9 av 10 äter för lite fullkorn?

Kom och lyssna på Rikard Landberg, professor i livsmedel och hälsa vid Chalmers, som ger oss en överblick över forskningen kring fullkorn. Fullkornsintag är förknippat med en rad positiva effekter för hälsan och minskar sjukdom och dödlighet för ett antal livsstilssjukdomar. Rikard kommer ge oss grunderna kring vad fullkorn är, vilken roll den har för folkhälsan och hur fullkorn hänger ihop med hållbarhet.

Att äta mer fullkorn borde vara enkelt, eller? Finns produkterna? Vilken utvecklingspotential finns för fullkornsprodukter? Hur får vi befolkningen att äta mer och hur väcker vi efterfrågan hos konsumenterna? Vi hoppas ni vill vara med och ställa era frågor till Rikard.

Inleder seminariet gör hantverksbagaren och konditorn Sébastien Boudet. Vi bjuder också på fiberrik fullkornsfika från Sébastiens bageri i Söderhallarna.

Om Rikard Landberg

Rikard Landberg är professor i livsmedel och hälsa på Chalmers där han också leder avdelningen för livsmedelsvetenskap under visionen: God och hälsosam mat för en hållbar framtid. Rikard är också en stolt medlem i Sveriges Unga Akademi och Kungl. Vetenskapsakademiens nationalkommitté för nutrition och livsmedelsvetenskap.

I sin forskning försöker Rikard och hans grupp i detalj förstå hur växtbaserad mat påverkar människors hälsa genom att studera effekter på aptitreglering, socker- och hormonomsättning och riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar i kontrollerade studier på människa, men även hur maten påverkar risk att utveckla kroniska sjukdomar, genom stora befolkningsstudier. Rikards grupp är särskilt intresserade av varför samma mat har olika effekt på olika människor och hur man kan ta hänsyn till detta för att utveckla mat med så goda hälsoegenskaper för individen som möjligt. De använder också avancerad teknik för att utveckla biomarkörer som kan användas för att objektivt mäta vad människor äter och för att prediktera sjukdomsrisk.

För mer information, kontakta:

Maria Micha

Forskningsrelaterade samarbeten, MatLust Utvecklingsnod samt Projektledare, Mineralskiftet
Tel: 08-523 064 40
E-post

Uppdaterad: 13 september 2019
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram