Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaOmtag Nu loggaEU, logo
MatLust, logosymbol

Forskarträff: Stryk tarmluddet medhårs!

8

MAJ

Datum: 2018-05-08

Tid: 13:30–16:00

Plats: SUP46, Regeringsgatan 65, vån 3, Stockholm.

Kostnadsfritt att delta, MatLust bjuder på god och hälsosam fika signerad Doktor Mat.

Aktiviteten går inte längre att anmäla sig till.

Välkommen att diskutera tarmflorans betydelse för hälsan och hjärnan tillsammans med MatLust!

Kom och lyssna på de senaste rönen inom området och ställ dina frågor direkt till forskaren Frida Hållenius från Lunds universitet, vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och Johan Lalin, kock och kostrådgivare som står bakom restaurangen Doktor Mat. Moderator är Anna K Sjögren, kostvetare och frilansskribent.

Forskning kring tarmfloran har fullkomligt exploderat under senare år och kunskapen om den och dess roll för hälsan spås få stora konsekvenser även för livsmedelsindustrin.

Under den här forskarträffen belyser vi forskningen kring mag- och tarmbakterierna ur olika synvinklar:

- Hur påverkar tarmfloran hälsan?
- Hur påverkas vår hjärna av inflammationer i tarmen?
- Vad har maten för betydelse för tarmfloran?

Vi får också ta del av framtidsspaningar kring innovativa livsmedel och hur nya kunskaper och analysmetoder kan komma att påverka livsmedelssektorn.

Frida Hållenius är docent i molekylär nutrition och universitetslektor vid Institutionen för livsmedelsteknik, Lunds universitet. Frida jobbar bland annat med att ta fram nya matkoncept som genom mag- och tarmfloran förebygger inflammationer i mage och hjärna. Hennes senare forskning fokuserar på tarmflorans betydelse för utvecklingen av Alzheimers men genom sitt arbete vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning har hon varit verksam inom en rad forskningsområden där tarmfloran kopplas till olika hälso- och sjukdomstillstånd.

Henrik Ennart är vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet och har under många år skrivit om hälsa, medicin och mat med ett antal prisbelönta artikelserier bakom sig. Han är även författare till flera böcker, varav två tillsammans med kocken Niklas Ekstedt. Happy Food: om hur mat och lycka hänger ihop är en av deras gemensamma böcker. Den handlar just om hur tarmens bakterier påverkas av maten vi äter och hur hjärnan och det mentala välmåendet i sin tur påverkas av tarmfloran.

Johan Lalin är kock och kostrådgivare som grundat och äger Doktor Mat. Johan har jobbat med hälsosam mat i 20 år men för fyra år sedan växlade han upp till mat som stärker immunförsvaret och hämmar inflammationer i kroppen. Genom restaurangen, cateringföretaget och matlabbet Doktor Mat skapar Johan och hans team mat för en frisk tarmkultur utan att göra avkall på den goda smaken: ”Mat är lycka, den ska upplevas och njutas”.

Moderator

Anna K Sjögren är kostvetare och frilansskribent och skriver om mat och konsumentfrågor. Anna skriver regelbundet i tidningarna Allt om mat, Livsmedel i fokus och White Paper. Hon har även skrivit kokböcker tillsammans med några av Sveriges främsta kockar och konditorer och förser Vår Kokbok, Bonniers Stora Bakbok och liknande med faktatexter. ”Nyfikenheten är min drivkraft, jag vill veta hur maten är sammansatt, vilken plats den har i vår kultur, hur den förändras vid tillagning och hur näringsämnena påverkar kropp och tanke.”

När: Tisdag 8 maj kl 13:30-16:00.
Var: SUP46, Regeringsgatan 65, vån. 3, Stockholm.
Övrigt: MatLust bjuder på god och hälsosam fika signerad Doktor Mat.

Välkommen - anmäl dig via länken "Anmälan"!

Uppdaterad: 28 mars 2018
Dela: 
Facebook Twitter Linkedin
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram