Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaEuropeiska unionens logotyp
MatLust, logosymbol

Mineralskiftet

Utveckling av nästa generation fullkornsprodukter!

MatLust Utvecklingsnod och Södertälje kommun i samverkan med Hidden in Grains och Axfoundation beviljades 2021 medel av Vinnova för att utveckla nästa generation smakrika och hälsosamma fullkornsprodukter. Det unika med produkterna var att de baserades på råvara som behandlats hydrotermiskt för att mineralerna ska bli tillgängliga.

Det var Vinnovas utlysning "Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror" som gav resurser till projektet Mineralskiftet – fullkorn med optimerad tillgänglighet av mineraler. Projektet löpte under två år och beviljades ett stöd om 3 miljoner.

Med produkter som mångdubblar upptaget av järn, zink och andra mikronäringsämnen ville projektet bidra till ett mineralskifte med optimerad näring från växtbaserad mat och en stärkt position för svenskodlat fullkorn som välsmakande, hälsosam och resurseffektiv mat.

Ökat värde för spannmål med tillgängliga mineraler

Mineralskiftet syftade till att höja värdet av svenskodlade spannmål som hälsosam, god och hållbar vardagsmat. Projektet skulle genom samverkan mellan livsmedelsaktörer 1) utveckla ekologiska fullkornsprodukter som genomgått en hydrotermisk behandling för att optimera tillgängligheten av mineraler, 2) genomföra konsumenttester av framtagna produkter i Södertälje kommuns offentliga testbädd, samt 3) planera för storskalig framställning av behandlad råvara.

Den hydrotermiska behandling av fullkorn, som det forskningsbaserade företaget Hidden in Grains har utvecklat, reducerar antinutrienter som fytinsyra med upp till 90%. Fullkorn har många hälsomässiga fördelar, och om de naturligt förekommande antinutrienterna kan reduceras kraftigt som med den här metoden så kan kroppen tillgodogöra sig mineralerna.

Uppskalning, produktutveckling och konsumenttester

Projektet leddes av MatLust Utvecklingsnod, Södertälje kommun. MatLust, ursprungligen ett näringslivsprojekt, har etablerats som regional utvecklingsnod för livsmedel och hållbarhet och driver redan flera utvecklingsprojekt.

Hidden in Grains ansvarade för att skala upp pilotanläggningen och projektera för storskalig produktion i samverkan med Warbro kvarn och med stöd av Chalmers tekniska högskola. MatLust Utvecklingsnod ledde arbetet med konceptutveckling, produktionsmatchning, produkttester, affärsutveckling och kommunikation i samverkan med Hidden in Grains och Axfoundation. Axfoundations testgård och utvecklingscentrum Torsåker har även en viktig roll i produktutvecklingen.

Nya samverkansparter välkomnades

Under projektets gång söktes ytterligare samarbeten för att utveckla och producera fullkornsprodukter på optimerat spannmål.

Resultatet?

Nedan kan du se en presentation av projektet som gjordes i november 2023 i samband med matinnovationstävlingen Ät!Stockholm 2023 och MatLust Utvecklingsnods årskonferens. Presentationen genomförs av projektledare Maria Micha från MatLust Utvecklingsnod och David Fredlund från Hidden in Grains.

FAKTA

Projekt inom Vinnovas utlysning "Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror".
Projekttitel: Mineralskiftet – fullkorn med optimerad tillgänglighet av mineraler.
Koordinator: MatLust Utvecklingsnod Södertälje kommun
Startdatum: 2021-11-15
Slutdatum: 2023-12-31

(Foto ovan: Eva Finder)

Maria Micha

Projektledare, Mission Matmiljö & Ansvarig för forskningsrelaterade samarbeten på MatLust Utvecklingsnod
Tel: 08-523 064 40
E-post

Uppdaterad: 6 augusti 2024
Dela: 
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram