KONTAKT
Projekt MatLust

Tel: 08-523 048 05
E-post: matlust@sodertalje.se
Adress: Kvarnbergagatan 14 A 151 36, Södertälje
Följ oss på: Facebook

MatLust & Matverk 27 november 2018!

MatLust & Matverk 27 november 2018!

Det blev en härlig och energifylld dag på Södertälje Science Park under MatLusts och Länsstyrelsen Stockholms evenemang där runt 200 personer anlände till strålande solsken och fick lyssna till ämnen som stimulering av svensk baljväxt- och grönsaksproduktion, hur man kan tackla framtida klimatförändringar genom nya grödor och produktionssätt och vad kvalitet på kött egentligen betyder och hur det kan påverka exempelvis producenter. Nya kontakter knöts, massor av nya smaker och matinnovationer upplevdes och inte minst fick vi bevittna den spännande finalen av Matverk Stockholm.

Mångfalden i det nordiska skafferiet

Under förmiddagen gavs en inspirerande föreläsning om Mångfalden i det nordiska skafferiet. Bland annat avhandlades stimulering av svensk baljväxtproduktion med kocken Fredrik Kämpenberg, vad som är hållbar kost utifrån våra nordiska förutsättningar med forskaren Johanna Björklund, Örebro Universitet, och hur man kan arbeta kring hållbar och innovativ upphandling med Kenneth Bäckvall, Centrala Partihallarna och MatLusts projektchef Sara Jervfors.

Finalen av Matverk Stockholm

De två namnkunniga jurygrupperna utsåg det Stockholmsbaserade företaget By Leo till vinnare för sina ekologiska, näringsrika barnmatspuréer. Grönsaker, i detta fall morot, rödbeta och rotselleri från Rosenhill på Ekerö, ångkokas och fryses ner till kuber så att portionsstorleken lätt kan anpassas individuellt. Motiveringen löd: ”För en produkt med hög innovationshöjd till både format och förpackning. Smakar som det ska, konsistensen är väldigt bra och produkten är tekniskt välgjord. De rena smakerna är klockrena med tanke på målgruppen”.

På andra plats kom Gelé på vindruva och honung från Herrviks gård i Nykvarn och på tredjeplats kom hampadrycken Raw Vegan Shake från företaget Hempster på Värmdö. Priserna delades ut av Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län och Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje samt juryordförandena Carola Magnusson och Johannes Cullberg.

 Vinnare av Matverk Stockholm, företaget By Leo med sin produkt: frysta, ekologiska grönsakspuréer för barn.
 Från vänster: Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms Län, Maria Mörner, Herrviks Gård i Nykvarn, Nathalite Nordström, By Leo, Elizabeth Brockfield, projektledare Matverk Stockholm, Gordon Grimlund, By Leo, Carola Magnusson, juryordförande smakjuryn, Bettina Schütz, Hempster, Paul Bradley, Hempster, Eva Helén, tävlingsledare Matverk Stockholm och utecklingsstrateg MatLust, Johannes Cullberg, juryordförande marknadsjuryn. Foto: Fredrik Sederholm.

Tre parallella workshops

Under eftermiddagen djupdök vi i kunskapens och inspirationens värld och avhandlade tre parallella workshops på temat potential för produktion och marknad för tre olika produktgrupper: Baljväxter och cerealier, Frilandsgrönsaker samt Kött och dess roll i gastronomin:

Baljväxter och cerealier

Under denna myllrande workshop inledde Charlotte Bladh André, VD för Organic Sweden, med att visa på att när folk äter baljväxter så är det ofta soja och kikärter som slinker ner. Charlotte lyfter också att vegetariska alternativ har ökat och gått från trend till vardagsmat. Lantmännen som jobbar för att utveckla nya svenska produkter hjälper oss i proteinomställningen genom att smyga in bönor i både pasta och bulgurmix. Anna Westerbergh från SLU gav oss en inblick i hur perenna spannmålssorter av vete och korn både kan bidra till levande jordar och tåla förändrade klimat i framtidens hållbara jordbruk. Gunnar Backman från Nordisk Råvara var inne på samma spår och förespråkade framförallt minimalt med plöjning och återupplivandet av gamla kultursorter och en ökad mångfald.

Vi fick också många smakprov på vad de här framtidsgrödorna kan användas till både i form av baljväxtfärs från Axfoundations testgård Torsåker, gråärtsfärs från Grythyttan i Örebro, tempeh på åkerböna och en spännande korv med svensk quinoa och tempeh från företaget Nordisk Matutveckling. Vi blev dessutom forskade på av Magnus Westling från Restaurang och Hotellhögskolan i Grythyttan, Örebro, och fick vara med och påverka framtidens gastronomi.

 Smakprovning av nya, innovativa produkter baserade på svenskodlade baljväxter.

 

Frilandsgrönsaker

Odling av frilandsgrönsaker beskrevs under workshopen som en känslig och ganska riskfylld produktion med kort säsong och en rad utmaningar vad gäller lönsamhet, synliggörandet av värdet, tillgången på kompetent arbetskraft samt svårigheter att få finansiering för investeringar. Ändå trodde merparten av panelen, som bestod av experter från alla led i grönsaksproduktionen, på en framtid för grönsaksodlingen i Mälardalsregionen.

För att lyckas leva av grönsaksodling beskrivs man som en kreativ entreprenör som är bra på att nischa sig och som uppskattar livsstilen – att få jobba med det levande inom ett område som sannolikt inte kommer att göra en rik i guld.

Under workshopen bjöds också på en uppskattad kålrotsprovning under ledning av Kålrotsakademin, där allt från attributen krispigt och sött till mjukt och pepprigt återfanns bland de tio sorterna.

 Kålrotsprovningen under ledning av Kålrotsakademin

 

Kött och dess roll i gastronomin

Under workshopen som fokuserade på köttets roll i gastronomin berättade lantbrukaren Erika Olson och kocken Stefan Eriksson om arbetet som bedrivs i föreningen Exceptionell Råvara. Här samlas producenter och matlagare för att på djupet diskutera – och bedöma – kvaliteten på olika typer av kött. Enligt väl utvecklade formulär och metoder får här matlagarna analysera olika produkter – och ges möjlighet att ge sina synpunkter direkt till producenterna. En direkt dialog skapas som aldrig tidigare funnits. De finaste produkterna belönas med omdöme ”Exceptionell Råvara”.

Erika Olson förmedlade det enorma värde som denna typ av samtal ger för henne som lantbrukare – och vittnade om hur hon numera arbetar för att få fram exakt rätt kvalitet för rätt målgrupp. Det ger kunderna det de vill ha – och det ger en bättre ekonomi för henne som producent.

Workshopdeltagarna fick även vara med om en provsmakning. En fjällko och en SRB (Svensk rödbrokig boskap) jämfördes och avsmakades. Och diskussionerna fortsatte lång efter workshopens slut…

 Stefan Eriksson, Årets kock 2005 och representant för Exceptionell Råvara, var med och ledde denna workshop.