Hoppa till huvudinnehållet
MatLust Utvecklingsnods loggaEuropeiska unionens logotyp
MatLust, logosymbol

Vilken plast platsar var?

2

JUN

Datum: 2 jun 2021

Tid: 09.30–11.00

Plats: Seminariet sker via Zoom.

Länk till seminariet skickas senast den 1 juni till alla anmälda.

Aktiviteten går inte längre att anmäla sig till.

Ämnet har länge varit högt på önskelistan och nu har det blivit dags att vi tar oss an PLAST i livsmedelsförpackningar, och i synnerhet biobaserad plast.

Välkommen på ett digitalt seminarium som bland annat kommer försöka besvara frågorna: Hur skiljer sig biobaserad plast från fossilbaserad? Vilka är miljönyttorna, vilka är riskerna? Hur kan en livsmedelsföretagare tänka vid val av förpackningsmaterial? Hur ser utvecklingen inom området ut?

Seminariet inleds med korta presentationer, och sedan är det dags för er deltagare att ställa alla era frågor om plast i livsmedelsförpackningar till denna kompetenta trio:

  • Anna Fråne, IVL Svenska Miljöinstitutet, kommer sätta in livsmedelsförpackningar och biobaserade plaster i ett systemperspektiv, reda ut begreppsförvirringen kring plaster som betecknas som biobaserade/bionedbrytbara/komposterbara, och förklara skillnaderna mellan drop-in plaster och ”nya” plasttyper som PLA, PBS och PHA.
  • Elna Hallgard, utvecklingschef på Orkla Foods Sverige AB, kommer berätta hur Orkla jobbar för att få in mer biobaserade förpackningar och trendspana kring hur hon spår att utvecklingen kommer se ut för plast i livsmedelsförpackningar.
  • Karin Jawerth, produkt- och förpackningsspecialist på Coop Sverige AB, kommer ge en introduktion till material som finns att tillgå idag och ge sina bästa råd om vad man som litet eller medelstort livsmedelsföretag bör tänka på vid materialval.

Om talarna

Anna Fråne är forskningsingenjör och projektledare i gruppen ”Hållbar konsumtion och resursflöden” på IVL Svenska Miljöinstitutet. Hon har en bakgrund inom avfall och avfallshantering, specifikt materialåtervinningsfrågor. Nu fokuseras arbetet mer på plast, däribland förpackningar. Anna arbetar i flera projekt som undersöker bl.a. hur insamling, materialåtervinning och återanvändning av förpackningar kan öka, hur förpackningar kan designas för att bli mer återvinningsbara och hur biobaserad plastråvara kan göra plastanvändningen mer hållbar.
Elna Hallgard är civilingenjör i kemiteknik och doktorsexamen i livsmedelskemi från LTH. Intresset för förpackningar kom 2006 då hon började jobba på Tetra Pak. Sedan dess har Elna jobbat med förpackningar och livsmedel på olika sätt på Tetra Pak, Atria och nu de senaste 8 åren på Orkla Foods Sverige. Idag är Elna utvecklingschef där och ansvarig för förpackningsutvecklingen. Hon ingår även i Packbridges styrelse. Det Elna tycker är så spännande med förpackningar är att de påverkar och berör så många olika delar i hela värdekedjan.

Karin Jawerth jobbar som produktspecialist på Coop Sverige AB med kvalitetssäkring och förpackningsutveckling av Coops egna varumärken; Coop, Änglamark och Xtra. Hon har ägnat större delen av sitt yrkesverksamma liv som förpackningsutvecklare och är i grunden civilingenjör i kemi med en stor passion för materialtekniska frågor. En riktig nörd när det kommer till plast! Karin brinner för att hitta hållbara förpackningslösningar till konsumentnära produkter inom detaljhandeln och dagligvaruhandeln!

Anmäl dig redan idag!

Uppdaterad: 8 juni 2021
Dela: 
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram