KONTAKT
Projekt MatLust

Tel: 08-523 048 05
E-post: matlust@sodertalje.se
Adress: Kvarnbergagatan 14 A 151 36, Södertälje
Följ oss på: Facebook

(Fullbokat) Fullkorn räddar liv – men nio av tio får i sig för lite

(Fullbokat) Fullkorn räddar liv – men nio av tio får i sig för lite

2019-09-19: (Fullbokat) Fullkorn räddar liv – men nio av tio får i sig för lite


Obs! Seminariet är fullbokat. För att skriva upp dig på väntelistan, kontakta Maria Micha (telefon: 08-52306440, e-mail: maria.micha@sodertalje.se).

Visste du att 9 av 10 äter för lite fullkorn?

Kom och lyssna på Rikard Landberg, professor i livsmedel och hälsa vid Chalmers, som ger oss en överblick över forskningen kring fullkorn. Fullkornsintag är förknippat med en rad positiva effekter för hälsan och minskar sjukdom och dödlighet för ett antal livsstilssjukdomar. Rikard kommer ge oss grunderna kring vad fullkorn är, vilken roll den har för folkhälsan och hur fullkorn hänger ihop med hållbarhet.

Att äta mer fullkorn borde vara enkelt, eller? Finns produkterna? Vilken utvecklingspotential finns för fullkornsprodukter? Hur får vi befolkningen att äta mer och hur väcker vi efterfrågan hos konsumenterna? Vi hoppas ni vill vara med och ställa era frågor till Rikard.

Inleder seminariet gör Sébastien Boudet, som kommer att prata om fullkorn ur sitt perspektiv som hängiven hantverksbagare och konditor. Vi bjuder också på fiberrik fullkornsfika från Sébastiens bageri i Söderhallarna.

Om Rikard Landberg

Rikard Landberg är professor i livsmedel och hälsa på Chalmers där han också leder avdelningen för livsmedelsvetenskap under visionen: God och hälsosam mat för en hållbar framtid. Rikard är också en stolt medlem i Sveriges Unga Akademi och Kungl. Vetenskapsakademiens nationalkommitté för nutrition och livsmedelsvetenskap.

I sin forskning försöker Rikard och hans grupp i detalj förstå hur växtbaserad mat påverkar människors hälsa genom att studera effekter på aptitreglering, socker- och hormonomsättning och riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar i kontrollerade studier på människa, men även hur maten påverkar risk att utveckla kroniska sjukdomar, genom stora befolkningsstudier. Rikards grupp är särskilt intresserade av varför samma mat har olika effekt på olika människor och hur man kan ta hänsyn till detta för att utveckla mat med så goda hälsoegenskaper för individen som möjligt. De använder också avancerad teknik för att utveckla biomarkörer som kan användas för att objektivt mäta vad människor äter och för att prediktera sjukdomsrisk.

När: Torsdag 19 september kl. 13:45-16:30
Plats: Foodtech Village, Söderhallarna, Medborgarplatsen 3, Stockholm
Övrigt: Kostnadsfritt. MatLust bjuder på fika.

Vid frågor, kontakta Maria Micha (telefon: 08-52306440, e-mail: maria.micha@sodertalje.se)

Välkommen!